Časoris

Faca leta 2023: otroci, ki verjamejo vase

Odrasli radi rečemo, za otroke gre.

A v resnici se za otroke kot družba, kot skupnost premalo zmenimo.

V Časorisu jih poskušamo slišati in videti. To vsako leto počnemo tudi z iskanjem otrok, ki nas navdihujejo in navdušujejo.

Faca leta 2023

Kdo so otroci, ki v letu 2023 niso bili v navdih le vrstnikom, ampak tudi odraslim? Kdo so srčni, pozorni, iznajdljivi in ustvarjalni učenci in dijaki, ki so nam tudi letos, ko smo o otrocih pogosto poročali predvsem v povezavi z nasiljem, ali kot nazadnje, s poraznimi rezultati iz mednarodnih raziskav, nakazovali upanje v prihodnost?

Med njimi so taki, ki so osvajali najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih, in taki, ki svoje izjemnosti na tekmovanjih ne morejo pokazati, saj tekmovanj za to, kar počnejo, ni.

Vsem facam ob koncu leta predamo častno priznanje faca leta 2023. Letos smo to storili v sodelovanju z založbo Rokus Klett na zaključni slovesnosti izbora v Narodni galeriji. Potekala je danes popoldne.

Zakaj v Časorisu nagrajujemo vse face meseca, zakaj izmed njih ne izberemo face leta?

Menimo, da si številni otroci za svojo izjemnost zaslužijo priznanje, zato smo se v Časorisu že prvo leto odločili, da izbor Faca leta ne bo tekmovanje, na katerem na koncu zmaga najboljši.

Že omejitev izbora na dvanajst fac meseca komisiji, v kateri so predsednica ZPMS Darja Groznik, psihologinja Mateja Štirn iz ISA instituta, pisatelj Primož Suhodolčan in voditeljica prireditve, gimnazijka Taja Zidanšek, ter odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, povzroča nemalo preglavic.

Face leta 2023

In kdo so prejemniki priznanja faca leta 2023?

Kdo vse je postal faca leta 2023 in kako face vidi član komisije in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan?

Najprej smo priznanje podelili še zadnji faci lanskega leta.

Izabela Škornik

Že stari Rimljani so rekli: Oči so ogledalo duše. Zato je prav, da poskušamo spremeniti tisto, ko nekdo reče: Zdi se mi, da sem pozabil biti srečen. Ali pa: Nisem evforičen, nisem žalosten. Nekako mi je vseeno za vse. Bolj verjemimo temu, kar pravi pesem: Mlade oči, so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra. ‘V mladih očeh, veselje in smeh, porajata vedre srčne dni’.

Luka Guglielmino

Že stari Egipčani so rekli: Mačke so prinašalke sreče. Prav na tej meji je bila mačka, ki je s cariniki sedela v hišici, štempljala, pregledovala potne liste in jim prinašala vesele trenutke. Potem se je še malo sprehajala čez mejo sem in tja in osrečila še koga. Mačka že od davnih časov ve, da meja pravzaprav ni. Ne v glavah in ne v oblakih. Zato tudi za vse nas meja ne bi smelo biti.

Zala Anžin

Tukaj bi povedal zapis iz stare slovanske pravljice. Težave so prešle in naši predniki so se odločili, da bodo spoštovanje do bližnjega ohranili, in tako se je skozi leta ta nauk prenašal iz roda v rod. Vasica je postala zgled enotnosti, kjer so ljudje spoštovali drug drugega, delili svoje darove in skupaj premagovali izzive. In tako je minilo veliko let, vendar je sporočilo o spoštovanju do bližnjega ostalo živo in močno. Ljudje so se naučili, da je v sožitju moč in da je v spoštovanju do drugih skrit ključ do resničnega blagostanja.

Simon Perme

Že stari Kitajci so rekli: Petživka zmore več kot dvoživka. Kadar treniraš badminton, zbiraš podatke o vesolju, igraš violončelo, poleg tega hodiš v šolo, zraven pa še treniraš žabe za varen skok čez cesto, potem si – petživka. Simon ima naravo in skrb za živali konkretno v rokah in jo vedno postavi tja, kjer ji je najbolj udobno. Najprej žabi, potem pa tudi naravi.

Kaja Viher

Že stari Vikingi so rekli: Če izgleda prelepo, da bi bilo res, potem najbrž ni. Če postaneš glas za pomembne teme, je to priložnost, da izraziš skrbi in izkušnje svojih vrstnikov. Popolne podobe, vedno srečni, super uspešni, krasni, urejeni in čudoviti. Kaj pa lahko naredimo? Ugasneš in greš do prijateljev. Prijatelji namreč popolnoma drugače zvenijo, se pogovarjajo, smejijo in tudi dišijo, če jih objameš v živo. Takrat postaneš še en simbol poguma in upanja za prihodnost mladih.

Aleks Žigon Tankosič

Že stari Grki so rekli: Matematika je znanost, znanje in učenje. Vendar Aleks pravi, da matematika ni samo to. Zato se je odločil, da bo postal tudi raziskovalec lepote matematike. Menda je ta tako lepa, da se lahko celo zaljubiš vanjo. In tako je vedno s tabo. Zvečer jo povabiš na večerjo, potem na sladoled in nazadnje še v kino. Stari Grki so izračunali tudi to: Če se zaljubita fant in dekle, je lahko ena in ena kmalu tri. Ali pa še več. To pa je še ena lepota matematike.  

Manu Miraj Medvedek Privošnik

Že stari Holivudarji so rekli: Risanka je simfonija. Fant, s skrajšanim imenom MMMP, pravi, da se bo med prostim časom učil pisati skladbe, nadaljeval z učenjem klavirja in gledal risanke, ki govorijo o glasbi. Ta program bo izvedel en teden po cel dan in to bo enkratno. Seveda bo, ker bo potem lažje pisal simfonije za risanke. MMMP zato lahko pomeni tudi: Moja Muzika – Moja Prihodnost.

Zara Smrtnik

Že stari modreci so rekli: Glasba je svetloba v temi. Vsak ima v življenju svojo pesem. Tudi Zara jo ima. Njen naslov je ‘V temi nisi sam’. Pesem govori o tem, da se lahko vsak od nas, ne glede na to, ali vidi ali ne, v življenju znajde v stiski. Takrat je pomembno, da imaš ob sebi nekoga, ki zna gledati s srcem in ne samo z očmi. Pesem je postala Zarin glas, ki ga je z veseljem delila  s svetom. Skozi življenje lahko greš, ne da bi videl svet okoli sebe, a hkrati siješ svetlobo.  

Julija Kotnik

Že stari gasilci so rekli: Povodenj je hujša kot požar! Požar lahko pogasiš, vode pa ne moreš ustaviti. Julija pa pravi, da je bilo kljub težkim okoliščinam zelo prijetno, saj je vsak dan spoznavala nove ljudi, ki so prihajali pomagat od vsepovsod. Njena mladost ni bila ovira, temveč navdih za druge, da se pridružijo prizadevanjem za obnovo. Pozitivna narava in vera v moč skupnosti pa je ključnega pomena za preseganje življenjskih neviht.

Alexander Škof

Že stari Vikingi so rekli: Kadar gre pamet po svetu, pride še pametnejša nazaj. To ni bilo samo tekmovanje, ampak je bilo tudi srečanje z vrstniki iz različnih držav, vsak od njih pa je prinesel svoj edinstven pogled na svet. Alexander je s svojim izjemnim dosežkom dokazal, da je lahko tudi odličen ambasador znanja in razumevanja med ljudmi iz vseh kotičkov sveta. Vsi pravimo, da ta svet premalo poznamo. Raziskovanje okolja, spoznavanje ljudi in njihovih tradicij bi moralo biti z nami ves čas. Navsezadnje imamo samo ta planet, drugega še nismo našli. 

Ali Ogrizek

Že stari učenjaki so rekli: Vsi drugačni, vsi enaki! Za Alija avtizem ni ovira, temveč le posebna barva na platnu njegovega življenja. Zaveda se, da gleda svet skozi svoj edinstven pogled, kjer so barve intenzivnejše, zvoki bolj živi in vsak detajl ima svoj pomen. Njegovo edinstveno dojemanje sveta mu je omogočilo, da je prenesel čustva in zgodbo na način, ki je ganil srca vseh gledalcev. To je zgodba, ki vse otroke, mlade in odrasle vabi k sprejemanju drugačnosti, enakosti in barvitosti tega sveta.

Matic Štemberger

Nekoč je nekdo rekel: Pomagam tebi, da boš pomagal meni, da bom pomagal tebi. Matic je s svojim prostovoljnim delom ne le pomagal drugim, temveč se je tudi obogatil z neprecenljivimi izkušnjami in spoznanji. Prostovoljstvo mu je prineslo življenjska znanja, vendar pa je ključna vrednota, ki jo je pridobil, bila predanost pomoči drugim. Tako je postal navdih za vse mlade, da prepoznajo moč prostovoljstva. Njegova zgodba pripoveduje o tem, kako lahko posameznik s svojo srčnostjo in predanostjo naredi pomemben korak k boljšemu svetu.

Izjave članic in članov komisije

Izjava predstavnika Založbe Rokus Klett

Capuchini in njihova edinstvena mešanica zvokov

Za glasbeno spremljavo na prireditvi je poskrbela skupina Capuchini. Štiri gimnazijce iz treh različnih gimnazij, to je iz Gimnazije Josipa Jurčiča, Vegove gimnazije in Škofijske klasične gimnazije, je povezala ljubezen do glasbe.

Ustanovili so skupino, ki ime črpa iz edinstvene združitve navdihov: kave in kapucinskih opic. Živahno klepetanje kapucink in bogat okus kapučina ponujata svojstveno mešanico zvokov in okusa: prav taka je mešanica rock glasbe skupine Capuchini.

Kaj si želijo face v prihodnosti?

Face pa so prisotnim na slovesnosti tudi sporočile, kje se vidijo v prihodnosti in kako bo tematika, s katero so si prislužili naziv Face, vplivala nanje.

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2023 ter dobitnici priznanja faca leta 2022 iskrene čestitke!

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.