Časoris

Faca leta 2022: otroci, ki vračajo upanje

Pravijo, da je čas otroštva čas iskanja neuhojenih poti.

Tudi v spletnem časopisu za otroke Časoris si želimo puščati sledi na otrocih in na skupnosti, ki jo soustvarjamo za njihovo prijaznejšo prihodnost. 

Prav zato vsako leto izbiramo face meseca in neučakano predstavljamo otroke, ki nas navdihujejo in navdušujejo.

Kdo so pogumni, iznajdljivi, spoštljivi in odgovorni učenci in učenke, dijakinje in dijaki, ki so nam vse leto 2022 vračali upanje v svet, v ljudi, v prihodnost?

Med njimi so taki, ki so osvajali najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih, in taki, ki svoje izjemnosti na tekmovanjih ne morejo pokazati, saj tekmovanj za to, kar počnejo, ni.

Vsem pa je skupno, da želijo in zmorejo več – ne le zase, temveč tudi za skupnost.

Dobitniki priznanj faca leta 2022

Kdo vse je postal faca leta 2022 in kako face vidi član komisije mladinski pisatelj Primož Suhodolčan?

Gaja Bumbar. Oblikovanje: Nina Semolič

Svet se vrti, zgodovina pa se zavrti. Ljudje in zgodbe, ki ostanejo v glavah nekaterih, so dobre. Če ostanejo v zavesti in spominu več generacij, je to nekaj posebnega. Če te za povrh upodobijo še na koledarju, pa si zapisan v srce.  

Domen Drobež. Oblikovanje: Nina Semolič

Včasih se sprašujemo, kje se izgubljajo ure in kje se najde čas. Stari modrec je rekel: Vse se da, če se hoče, razen če se noče. Vstaneš uro prej, zato je dan daljši in lahko narediš precej več. Za povrh se takrat lahko zgodi veliko enakega in še več različnega. 

Hana Hafner. Oblikovanje: Nina Semolič

Zlata pentljica je kot zlata pravljica. Zjutraj posije sonce in skupaj z njim je tu prvi topel objem. Potem pa te za zajtrk čaka še jabolko, jabolko navdiha. Samo en ugriz te odpelje nazaj v pravljico, v pravljico s srečnim koncem. 

Anja Rožen. Oblikovanje: Nina Semolič

Katere so tiste roke, ki pletejo srečo, veselje in nove zgodbe? Zagotovo so tukaj, med nami. Dajmo jim pletilke v roke. Pri tem pa ne pozabimo, da je volna za štrikanje različnih barv in oblik. Zato: zaštrikajmo se, pa nam bo vsem toplo.

Leja Glojnarič. Oblikovanje: Nina Semolič

Ne boste verjeli, ampak  z vami je: Mnogoboj modnih superjunaških oblačil! Še moderni filmski superjunaki, ki preletavajo cele galaksije, bodo kmalu pristali pri nas. Komaj čakajo, da bodo oblekli opremo, ki jo ima naša superjunakinja, ki je nihče ne more premagati.  

Pia Džakulin. Oblikovanje: Nina Semolič

Na našem planetu, na tem tretjem kamnu od sonca, govorimo od 6000 do 7000 jezikov. Že samo v Evropi jezikamo 225 domačih jezikov. Zato uporabi svoj jezik in domišljijo ter kar naravnost in brez skrbi v kateremkoli jeziku povej: Dober dan, Kako si ali (ker je takšen čas) Srečno novo leto.

Ukrajinski mladinski simfonični orkester. Oblikovanje: Nina Semolič

Projekt slovenskega in ukrajinskega mladinskega orkestra je nastal nekaj dni po začetku vojne v Ukrajini, da bi omogočil splošno in glasbeno izobraževanje mladih ukrajinskih glasbenikov. 

Skozi zgodovino se je s pesmijo večkrat reševalo svet. Pesem napolni srce in prežene slabe misli. Zato ob zori vedno poslušajte ptice, kako se veselijo novega dne. In ne pozabimo: Po vsem svetu jutranje ptice žvrgolijo enako pesem. Kdor poje, mu tudi sreča zapoje.

Benjamin Bajd. Oblikovanje: Nina Semolič

Kakšen zmnožek bi danes naredili? No, pa gremo: Faktor sreča Količnik in potem s Produktom skupaj na igrišču preračunavajo, kako izmeriti pot žoge skozi koš. Kakšen bo rezultat, ne ve nihče. Vemo pa, da je naša faca pri tem zagotovo bolj delitelj, kot pa deljenec. 

Jan Matos. Oblikovanje: Nina Semolič

Naslednjo faco lahko predstavimo samo z eno besedo: Kačman! To je nekdo, ki ve, da so kače prav tako del vsega našega sveta. Tu ne živijo samo puhasti kljunček, kosmati plavalček ali visokogorski krempeljc. Zunaj se skriva še veliko več. Zato, Kačman – še na mnoga leta! 

Vid Žveglič. Oblikovanje: Nina Semolič

V življenju so stebri, ki te varujejo, da ti nebo ne pade na glavo. Ko je tvoj prijatelj tak steber, se zagotovo počutiš veliko bolj varno. Takšni stebri se gradijo iz dneva v dan in iz leta v leto. Tega pa je danes še vedno veliko premalo. Še enkrat – veliko premalo. Naj bo več takšnih stebrov.

Rei Gorup. Oblikovanje: Nina Semolič

Strip ni več strup, kot so včasih radi rekli, ampak je zdravilo. Zdravilo za mlade kot prvi korak na poti do branja. Kot pravi naša novembrska faca, je nato kmalu okoli tebe malo morje knjig. Potem pa skočiš na glavo, veselo plavaš med njimi in se globoko potapljaš v njihove zgodbe.

Kaj pa faca decembra? Ker meseca še ni konec, jo bomo iskali in razglasili šele januarja. Že zdaj vas vse najlepše vabimo, da nam pošljete svoje predloge.

Razglasili smo tudi faci decembra 2021

Lena Štelcer in Lejla Zgonik Jenič. Oblikovanje: Nina Semolič

Na prireditvi smo izpolnili tudi obljubo iz lanskega leta. Razglasili smo faco decembra 2021.

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Foto: Luka Dakskobler

Kot nekateri pravijo, življenje je začaran krog. Naš svet pa je velika čarovnija, ki ga moramo občudovati in se mu priklanjati. Zato ga ne smemo obmetavati s plastiko kar tako – podolgem in počez. Skupaj začnimo z drobnimi čarovnijami, ki potem ostanejo za vedno. Morda nam bo tako uspelo živeti z malo ali celo brez plastike.

Enostavno drugačni LPS

Za glasbeno spremljavo na prireditvi sta poskrbela člana skupine LPS iz Gimnazije Celje – Center, ki ji je predsednik Borut Pahor aprila letos vročil priznanje jabolko navdiha kot enostavno drugačni šoli, ki spodbuja ustvarjalnost in človeško odličnost.

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Filip Vidušin in Zala Velenšek iz LPS. Foto: Luka Dakskobler

Kaj bi morali po mnenju fac odrasli takoj postoriti?

Face so prisotnim na slovesnosti tudi sporočile, kaj bi morali odrasli nujno postoriti za varnejšo in boljšo prihodnost otrok. 

Otroci, ki se lotevajo izzivov

Face je vsak mesec izbirala komisija, v kateri so predsednica ZPMS Darja Groznik, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, gimnazijka Taja Zidanšek in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Častni pokrovitelj izbora Faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Kaj o letošnjem izboru menijo člani komisije?

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Dr, Sonja Merljak Zdovc. Foto: Luka Dakskobler

»Face leta nas vedno znova spomnijo, katere vrednote in lastnosti so pomembne: letos so med njimi denimo širokosrčnost, vztrajnost, predanost, domiselnost, ustvarjalnost,« pravi odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Darja Groznik. Foto: Luka Dakskobler

Predsednico Zveze prijateljev mladine Slovenije Darjo Groznik sta se dotaknila njihova empatija in pogum za nove izzive. »Vsi zaslužijo pozornost nas odraslih in spoštovanje. Iskreno čestitam vsem!«

Za psihologinjo Matejo Štirn iz ISA instituta so bile tudi letos odločitve, ki jih je morala komisija sprejeti, težke. »Sodelujoči otroci na različnih področjih razvijajo svoje talente, z zavzetostjo in pozitivno naravnanostjo zasledujejo svoje cilje, si s sočutjem in odgovornostjo prizadevajo za pomembne spremembe in prispevajo za skupnosti, v katerih sobivajo. Z veseljem vsak mesec preberem njihove navdihujoče zgodbe in sem hvaležna, da sem lahko del tega pomembnega projekta.«

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Primož Suhodolčan. Foto: Luka Dakskobler

Primož Suhodolčan pa pravi tako: »Če želiš biti prava faca, zato niti ne potrebuješ kakšnega posebnega faca-buka. Imej svoj obraz in življenje bo takoj veliko lepše.«

Prireditev Faca leta 2022. Foto: Luka Dakskobler
Taja Zidanšek. Foto: Luka Dakskobler

Taja Zidanšek se vsako leto veseli decembra, ker lahko končno v živo spozna vse junake. »V veliko čast mi je tudi vsakič znova stati v Veliki dvorani Predsedniške palače in nagovarjati otroke, ki me vedno kaj novega naučijo.« 

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2022 ter Leni Štelcer in Lejli Zgonik Jenič, dobitnicama priznanja faca leta 2021, iskrene čestitke! 

Podprite Časoris - poljubno

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.