Časoris
Otroci, prejemniki priznanja Faca leta 2021. Foto: Mankica Kranjec
Prejemniki priznanja Faca leta 2021. Nuša Bohak je šesta z leve v drugi vrsti. Foto: Mankica Kranjec

Faca leta 2021: otroci, ki so nas učili, da nam mora biti mar

Face meseca so tudi v letu 2021 ohranili razprte oči in odprta srca.

Svet okoli sebe so spreminjali na bolje in nam iz meseca v mesec dokazovali, da lahko veliko naredimo, če stopimo skupaj.

»Občudovanja vreden je prav vsak med vami,« je letošnje faca meseca nagovorila gimnazijka Taja Zidanšek, ki je v predsedniški palači vodila slovesno prireditev ob podelitvi priznanja faca leta 2021.

Iz množice informacij, s katerimi smo preplavljeni, se v Časorisu trudimo izluščiti tiste, ki so pomembne za naše skupno sobivanje. 

»Prav vaše delo za skupno dobro nas je letos vedno znova navdušilo in prepričalo, da smo vas izbrali za faco meseca,« je face nagovorila odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

»Vemo, da to ogromno pomeni tudi vam, drage face.«

Odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc. Foto: Mankica Kranjec
Odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc. Foto: Mankica Kranjec

Številni mediji ob koncu leta pripravijo izbor dogodkov leta in osebnosti, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče se leto. 

Le redkokdaj pa se med njimi znajdete otroci. V Časorisu smo prepričani, da bi morali odrasli predanost, vztrajnost in odločnost otrok večkrat izpostaviti in se vam zanje zahvaliti. Kajti medtem ko mnogi odrasli predvsem govorijo, številni otroci dejansko spreminjate svet na bolje.

Prav zato, ker si vsi zaslužite naše priznanje, smo se v Časorisu že na samem začetku odločili, da izbor faca leta ne bo tekmovanje, na katerem na koncu izberemo najboljšega. Prav nasprotno. Zdi se nam, da je dvanajst fac na leto morda celo premalo.

Otroci ste nas vse leto navdihovali s svojim pogumom, domišljijo, iznajdljivostjo.

Komisija, v kateri so še predsednica ZPMS Darja Groznik, psihologinja Mateja Štirn iz ISA instituta, pisatelj Primož Suhodolčan in voditeljica prireditve Taja Zidanšek, se je skoraj vsak mesec znašla v zadregi, koga od nominirancev naj razglasi za faco meseca.

V teh zahtevnih koronskih časih ste nam otroci namreč vedno znova pokazali, kako svet spreminjati na bolje. 

Od vas smo se lahko učili, katere vrednote in lastnosti so pomembne: pomoč, sodelovanje, pogum, domišljija, iznajdljivost, ustvarjalnost, radovednost, ekipni duh, raznolikost, sočutje, modrost, nesebičnost.

Učili ste nas, da se ne smemo nikoli predati. 

In učili ste nas, da lahko majhna dejanja prinašajo velike spremembe.

Izbor fac leta smo v Časorisu letos pripravili že četrtič. Veseli smo, da je postal tradicionalen, in ponosni, da ga ves ta čas kot častni pokrovitelj podpira predsednik republike Borut Pahor.

Dobitniki priznanj faca leta 2021

Anja Demšar. Oblikovanje: Nina Semolič

Anja Demšar, faca januarja, je pripravila Dan ZaMe, dogodek za vrstnike, ki so se med epidemijo znašli v stiski. Na njem so ozaveščali o pomenu duševnega zdravja in poskušali zmanjšati njegovo družbeno stigmo. »Vse bolj se kaže, kakšno leto imamo za sabo. Otroci in mladi to še bolj občutijo, saj smo v vrelcu življenja. Velika razlika je, če se o tem pogovarjaš v živo in ne prek Zooma. Navsezadnje smo ljudje družabna bitja.« 

Majk Zupančič. Oblikovanje: Nina Semolič

Majk Zupančič, faca februarja, je organiziral brezplačno individualno učno pomoč za osnovnošolce, s katerimi je v času šolanja na daljavo uspešno povezal tudi dijake, ki so bili pripravljeni pomagati mlajšim. Veseli smo, da se v današnjem svetu, v sistemu, kjer se zdi, da je bolj moderen rek ‘vsi za enega, eden zase’,  kot ‘eden za vse’, kljub vsemu dogaja nekaj drugega, nekaj, kar nas povezuje.

Katarina Kolar. Oblikovanje: Nina Semolič

Katarina Kolar: faca marca, je v časih, ko so številni učenci in dijaki imeli dovolj sedenja pred ekrani in so se želeli čimprej vrniti v šolske klopi, pomagala organizirati proteste mariborskih dijakov. Zaradi tega so jih poklicali na sodišče, čeprav so nosili maske, spoštovali razdaljo in druge ukrepe za omejevanje epidemije. Sodišče jih je oprostilo. 

Sara Štruc. Oblikovanje: Nina Semolič

Sara Štruc, faca aprila, je razvila domiseln način za premagovanje otroških koronskih stisk: z opičnjakom Fickom sta pripravljala protikoronske nasvete in nasvete za pripravo na veliko noč. Domiselno, zabavno, prisrčno … Sara obiskuje šele 3. razred, pa že ima toliko idej!

Lara Lipovšek. Oblikovanje: Nina Semolič

Lara Lipovšek, faca maja, je s svojimi domislicami zmagala na natečaju za najbolj inovativno idejo. Ideja mora biti zabavna, kot je zabavno skakanje po trampolinu, je tedaj svetovala drugim otrokom. Mi pa dodajamo: Na pravo idejo moraš vedno biti pozoren. Nikoli ne veš, kdaj pride in kdaj izgine. Zato vsako dobro idejo takoj zagrabi, jo tesno objemi in potem skupaj naredita kaj dobrega.

Kajetan in Tisa Dulmin. Oblikovanje: Nina Semolič

Kajetan in Tisa Dulmin, faci junija, sta glasbena lovca na lažne novice. Pomagata jih prepoznavati z zabavnim reperskim komadom, ki sta ga dopolnila z ustvarjalnim videom. Z njim sta tudi zmagala na Časorisovem natečaju za mlade ambasadorje kampanje medijske pismenosti Lovci na lažne novice. Znanje in vedenje se nas velikokrat bolj »primeta«, če sta predstavljena na zabaven način.

Luka Medic. Oblikovanje: Nina Semolič

Luka Medic, faca julija, je gojitelj čilijev, ki je za svoje raziskovalno nalogo o njih na srečanju mladih raziskovalcev prejel srebrno priznanje. Z vestnim delom je osvojil osnove botanike, tehnike pridelave, vedenje o pozitivnih učinkih čilijev. Sanja, da bo nekoč šel v Južno Ameriko in videl čilije v njihovem naravnem okolju in da bo morda celo odkril in poimenoval novo vrsto. Njegova strast do njih in vestno delo sta ga nato pripeljala tudi med Krkine nagrajence.

Miha Okorn. Oblikovanje: Nina Semolič

Miha Okorn, faca avgusta, ki je danes na žalost odsoten, je z ekipo v kategoriji U-17 osvojil zlato na evropskem odbojkarskem prvenstvu in postal MVP oziroma najboljši igralec turnirja. Na igrišču je treba tudi uživati, z ekipnim duhom in neusahljivo željo pa se tudi daleč pride. 

Nuša Bohak. Oblikovanje: Nina Semolič

Nuša Bohak, faca septembra, je vsestranska ustvarjalka: piše, pesni, fotografira in redno objavlja v šolskem časopisu, pa tudi v Časorisu. Rada odkriva nove ljudi in kraje. V izzivu Moja globalna prijateljstva je razložila, zakaj si želi v Singapur. »V živo šele prav začutiš in zavohaš mesto. Greš na cesto, vlaga, vročina, pogovarjaš se z ljudmi, opazuješ in potipaš utrip mesta. Vse je veliko drugače kot prek spleta in televizije.«

Brina Maček. Oblikovanje: Nina Semolič

Brina Maček, faca oktobra, ki je odsotna, je bila v času, ko smo se vsi ukvarjali z epidemijo, pozorna tudi na drugačne probleme. S projektom Enajsta šola pod mostom – mesto brez reklam si je prizadevala za zmanjšanje oglasnega onesnaževanja v domačem Celju. Z ekipo dijakov in dijakinj Gimnazije Celje – Center je pripravila razstavo o tej problematiki in tako nanjo opozorila tudi širšo javnost.

Arja Ela Hvala in Bilal Shafee. Oblikovanje: Nina Semolič

Arja Ela Hvala in Bilal Shafee, faci novembra, sta suvereno vodila mednarodno konferenco o jamstvu za otroke v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU in tako vsem pokazala, da so otroci zmožni opraviti tudi najzahtevnejše naloge, včasih celo bolje od odraslih.

Kaj pa faca decembra? Ker meseca še ni konec, jo bomo iskali in razglasili šele januarja. Že zdaj vas vse najlepše vabimo, da nam pošljete svoje predloge.

Izpolnjena obljuba iz leta 2020

Neža Grohar. Oblikovanje: Nina Semolič

Izpolniti smo morali tudi obljubo iz lanskega leta in razglasiti faco decembra 2020.

Tedaj še drugošolka Neža Grohar je narisala risbico za emajlirane posode v dobrodelni kolekciji Zveze prijateljev mladine Slovenije. Izkupiček od prodaje njenih izdelkov je namenjen TOM telefonu. To je še posebej pomembno v prazničnem času, ko se nanj obrne veliko otrok, ki doma niso tako srečni. 

Glasbeni nastop Kajetana in Tise Dulmin

Za glasbeno spremljavo na prireditvi sta poskrbela glasbena lovca na lažne novice in faci junija Kajetan in Tisa Dulmin z reperskimi komadi Internet rep, Lovci na lažne novice in 4 letni časi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Tisa Dulmin. Foto: Mankica Kranjec
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Tisa Dulmin. Foto: Mankica Kranjec

Borut Pahor: Otroci nam dajete upanje

»V Sloveniji imamo ogromno talentiranih in navdihujočih mladih,« je Facam leta 2021 dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki ga veseli, da jih je lahko spet gostil v Predsedniški palači.

Čestital jim je in zaželel, da bi tudi v prihodnje udejanjali svoje talente in dobra dela.

»Dajete nam upanje. Pokazali ste, da otroci marsikdaj prenesete precej več, kot mi odrasli, da ste bolj potrpežljivi od nas.«

Med facami je uzrl obraze, ki jih je že gostil v Veliki dvorani Predsedniške palače. »To pomeni, da vztrajno stopajo po poti, ki so si jo izbrali.«

Izrazil je tudi upanje, da se bodo prihodnje leto znova videli in to v veliko večjem številu. Facam leta 2021 je še zaželel, da bi v pokoronskem času nadoknadili, kar so zamudili v tem dragocenem obdobju otroštva in mladosti.

Face leta 2021 so predsednika Boruta Pahorja navdušile, kar jim je tudi povedal v svojem govoru. Foto: Mankica Kranjec
Face leta 2021 so predsednika Boruta Pahorja navdušile, kar jim je tudi povedal v svojem govoru. Foto: Mankica Kranjec

Kaj bi face naredile, če bi imele čarobno moč?

Face so prisotnim na slovesnosti tudi sporočile, kaj bi naredile, če bi imele čarobno moč. 

»Če bi imela čarobno moč, bi začarala ogromno snega vsepovsod, da bi se vsi otroci lahko cele dneve igrali na snegu. ❄️❄️❄️« pravi Lara Lipovšek.

Miha Okorn dodaja: »Če bi imel moč, bi vsem otrokom in mladostnikom omogočil dostop do odličnega šolanja in možnost ukvarjanja s profesionalnim športom.«

Brina Maček bi javne prostore naredila bolj dostopne ljudem z drugačnimi sposobnostmi, npr. invalidom, slepim, nevrodivergentnim, gluhim.

Arja Ela Hvala pa pravi: »Če bi imela moč, bi poskrbela, da so pri vsaki odločitvi upoštevane posledice za otroke in da so naši interesi vedno zastopani.«

Otroci in mladi, ki na različnih področjih življenja premikajo meje

Face leta 2021 v Veliki dvorani Predsedniške palače. Foto Mankica Kranjec
Face leta 2021 v Veliki dvorani Predsedniške palače. Foto Mankica Kranjec

Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik pravi, da postane kar dobre volje, ko v Časorisu bere, kaj vse počnejo otroci in mladi v teh čudnih časih. »Koliko idej in projektov se lotevajo in kako najdejo pot do uresničitve teh idej! To je preprosto enkratno in navdihujoče za nas odrasle. Bravo vse face, vsakemu od vas iz srca čestitam!«

Za psihologinjo Matejo Štirn iz ISA instituta pa je izbor faca leta sedaj že vrsto let priložnost, da se vsak mesec javnosti predstavijo otroci in mladi, ki na različnih področjih življenja premikajo meje. »Bodisi s tem, da z znanjem, trudom in zavzetostjo uresničujejo svoje želje in dosegajo na tak ali drugačen način velike cilje. Bodisi da s svojim delovanjem in skrbjo za varno, podporno in spodbudno okolje za vse prispevajo v skupnosti. V čast in veselje mi je, da sem lahko del tega družbeno pomembnega projekta. Člani komisije se sicer zelo pogosto soočamo z izzivom, komu nameniti svoj glas, ker si prav vsi zaslužijo biti videni, slišani in dobiti priznanje.«

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2021 in Neži Grohar, še zadnji faci leta 2020, iskrene čestitke! 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.