Časoris
Face leta 2020. Oblikovanje: Nina Semolič

Faca leta 2020: otroci, ki so nam v koronaletu vlivali upanje

Kdo so otroci, ki v letu 2020 niso bili zgled le vrstnikom, ampak tudi odraslim?

Otroci, ki so nas učili kreativnosti, izvirnosti, iznajdljivosti, poguma, odločnosti, sočutja, nesebičnosti in delavnosti?

»Otroci smo neizčrpen vir navdiha, pa vendar so naša navihanost in srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledani ali razumljeni kot samoumevni,« je ob začetku prireditve dejala voditeljica devetošolka Taja Zidanšek

Številni mediji ob koncu leta pripravijo izbor dogodkov leta in osebnosti, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče se leto. Le redkokdaj pa se med njimi znajdete otroci. Revija Time, ki vsako leto razglasi osebnost leta, je lani na naslovnico prvič postavila otroka – borko za podnebno pravičnost Greto Thunberg. Šele letos so v reviji pripravili tudi izbor otroka leta. To je postala petnajstletna znanstvenica Gitanjali Rao.

Če se malo pošalimo, bi lahko rekli, da je Časoris oral ledino in da nam revija Time sedaj sledi. 

Facam meseca, ki so nas navduševale vse leto, smo med spletno prireditvijo slovesno podelili še priznanje faca leta 2020.

Zakaj v Časorisu nagrajujemo vse face meseca, zakaj izmed njih ne izberemo face leta? Odgovor je preprost. Izbor faca leta ni tekmovalnega značaja. Prepričani smo, da si prav vsi izbrani otroci zaslužijo, da jih predstavimo tudi najširši javnosti in da se jim za njihova prizadevanja ustrezno zahvalimo.

Dobitniki priznanj faca leta 2020

Maks Lenart Černelč, faca januarja, je vsestranski umetnik, ki bi rad postal znanstvenik. Njegova bolezen, ima namreč spinalno mišično atrofijo, ga ne ovira, da ne bi s svojimi umetninami in razmišljanji ter s sodelovanjem v različnih pobudah, kot je Moj košček za mir (My Piece for Peace), poskusil spremeniti sveta na bolje. Carsko je, da lahko pomagam otrokom v stiski, pravi Maks.

Maks Lenart Černelč

Amalja Veger Poles, faca februarja, na pomen trajnostno naravnane mode med drugim opozarja tako, da pustne kostume reciklira; namesto vedno novih pustnih mask uporablja odslužene in neuporabne materiale, ki jih že ima doma. Pustne kostume po koncu praznovanja podari naprej ali pa jih po uporabi razstavi, da jih lahko spet uporabi ob drugi priložnosti.

Amalja Veger Poles

Žana Primc, faca marca, veliko svojega prostega časa namenja participaciji otrok v družbi. Kot junior ambasadorka Unicefa je ob mednarodnem dnevu otrok v medijih, ki ga na pobudo Unicefa praznujemo prvo nedeljo v marcu, opozorila na pomembnost participacije otrok tudi na tem področju. Mediji niso samo za odrasle, pravi Žana, mladi razumemo medijska sporočila veliko bolje, kot si odrasli predstavljajo.

Žana Primc

Ul Zorc-Rupnik, faca aprila, želi biti YouTuber. Ampak ker starši običajno nad to idejo niso navdušeni, je z mamo sklenil kompromis. Na YouTube kanalu je začel predstavljati filmčke, s katerimi je najprej slovenščino, kasneje pa še matematiko, približal tistim, ki imajo težave s šolanjem na daljavo. Učenje doma je tako olajšal sebi in drugim. Serija izobraževalnih videov Slova na izi razveseljuje vse tiste otroke, ki se želijo slovenščino učiti na zabaven način.

Ul Zorc Rupnik

Adrijan Islamaj, faca maja, je med prvim valom epidemije sošolce povezal in spodbudil, da so običajno korona domačo nalogo, izziv oziroma medrazredno tekmovanje v okviru športne vzgoje Podaj žogo naprej, osmislili s sporočilom o pomenu povezanosti v koronačasih. Njihov video je na YouTubu postal spletni hit.

Adrijan Islamaj

Anita Shehu, faca junija, je zarepala v videu o delu prostovoljk z učenci na OŠ Koper in tako v praksi prikazala, kako koristno in pomembno je aktivno in načrtno delo z otroki priseljenci za njihovo dobrobit pa tudi za širšo skupnost. 

Neža Kunič, faca julija, je v koronačasih, ko so valete odpadale in se zato mnoge plesne oblekice niso zavrtele in plesni čeveljci niso zatopotali, vzela stvari v svoje roke in poskrbela, da je vsaj njena generacija z OŠ Vita Kraigherja imela valeto, kot se spodobi, in s tem trajen spomin na devet let šolanja. Pri tem je bila še posebej pozorna, da so na valeti sodelovali prav vsi.

Neža Kunič

Lovci na lažne novice Aleksandra Zdovc, Gašper Dovšak, Lovro SternadStela SternadValentina Zdovc in Živa Dovšak, face avgusta, so posneli filmček, v katerem vrstnikom na slikovit način razkrivajo, zakaj ne smemo verjeti vsemu, kar vidimo na družbenih omrežjih, pa tudi, kako ugotovimo, katera novica je resnična in katera lažna. Zaradi truda, ki so ga vložili v snemanje filmčka, so učne ure medijske pismenosti veliko bolj zabavne.

Lovci na lažne novice Faca leta

Metka Dolanc, faca septembra, je dolgo vase zaprta žalovala za mlajšim bratom, ki je umrl v prometni nesreči. Odpirati se je začela šele med pisanjem knjige Želvice, ki je njej in njeni družini pomagala, da so se znova povezali. Metka je knjigo predstavila v številnih slovenskih krajih. Upa, da je z njo pomagala številnim drugim, ki se soočajo z žalostjo zaradi izgube ljubljene osebe.

Metka Dolanc

Ranya Waleed Mugalli Zorman, faca oktobra in junior ambasadorka Unicefa, je z mladoletniki brez spremstva izvedla delavnico #PrisluhniSpoznajSpremeni: Upaj si spreminjati svet. Ranya tudi s svojo osebno zgodbo poskuša spremeniti svet. Njen oče je iz Jemna, tam živijo njena babica, tete in kuža Roko. »V Sloveniji je lepo, vseeno pa pogrešam veliko stvari iz svojega življenja tam, zato razumem mladoletnike brez spremstva,« pravi Ranya.

Ranya Walled Mugalli Zorman

Jakob Vogrinec, faca novembra, se je na filmskem festivalu Enimation s svojim filmom predstavil že pri dvanajstih letih. Letos pa je kot tretješolec mariborske Srednje šole za oblikovanje na festivalu sodeloval kar s tremi: ČajankaCrime Scene in Dedi gre na morje. Slednji je dokumentaren in govori o njegovem dedku. Film so predvajali še na treh festivalih, med drugim na festivalu Kino Otok v Izoli.

Jakob Vogrinec

Posebno priznanje žirije

Komisija, ki jo sestavljajo predsednica ZPMS Darja Groznik, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, devetošolka Taja Zidanšek in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, je letos prvič podelila še posebno priznanje.

Prejela ga je Lana Gerin, tretješolka, ki šolo obiskuje na Irskem. Bralkam in bralcem Časorisa s svojimi prispevki predstavlja, kako potekata pouk in šolanje na daljavo v njeni novi domovini. Redno dopisovanje z Irske za Časoris je njen način, da ohranja stik z materinščino.

Lana Gerin

Izpolnjena obljuba iz leta 2019

Na prireditvi smo izpolnili tudi obljubo iz lanskega leta. Razglasili smo faco decembra 2019.

Štefi Dravecz, osmošolka iz Porabja na Madžarskem, je soustvarjala prvo otroško oddajo Porabski mlajši. V njej so učenci dvojezične šole iz Gornjega Senika poslušalce popeljali v svet slovenske in porabske besede. Pokazali so, da otroci uspešno soustvarjajo zamejske vsebine v medijih in da jih jezik pri tem ne ovira.

Štefi Dravecz

Glasbeni nastop Tilna Kolbeta

Tilen in Vita Kolbe. Vir: Posnetek zaslona
Tilen in Vita Kolbe. Vir: posnetek zaslona

Za glasbeno spremljavo na prireditvi je poskrbel Tilen Kolbe, sedmošolec z OŠ Franca Rozmana Staneta, ki se mu je pri eni skladbi pridružila sestra Vita.

To je prav posebna šola. V njeni avli stoji pianino, na katerega lahko med odmori igra vsak, ki zna. Nič ni bolj čarobnega, kot če na turoben deževen dan vstopiš v šolo in zaslišiš skladbo, ki ti nariše nasmeh na obraz.

Tilen je eden tistih, ki med odmori najpogosteje sede za šolski pianino.

Borut Pahor facam: svet spreminjate na boljše

Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja Facam leta 2020. Vir: Posnetek zaslona
Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja facam leta 2020. Vir: posnetek zaslona

Častni pokrovitelj izbora predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je face leta 2020 nagovoril v videoposlanici.

»Najprej, prosim, sprejmite prejemniki letošnje nagrade faca leta 2020, moje prisrčne čestitke. Res ste prave face – s svojimi posebnimi talenti izstopate, navdihujete drug drugega in nas vse, in tako spreminjate svet okoli sebe na boljše. Razvijate se v odgovorne posameznike in delate družbo, v kateri živimo, boljšo. Verjamem, da ste veliko svojih vrstnikov spodbudili, da so se po vašem zgledu opogumili in tudi sami pri sebi odkrili lastnosti, ki jih osrečujejo in povezujejo z drugimi. Tako je krog navdiha sklenjen in trden,« je med drugim facam dejal predsednik Borut Pahor.

Kaj face sporočajo odraslim?

Face leta 2020. Oblikovanje: Nina Semolič
Face leta 2020. Oblikovanje: Nina Semolič

Face pa so vsem odraslim sporočile, kaj od njih pričakujejo. 

»Od odraslih pričakujem, da pozabijo na samozaverovanost, sebičnost in koristoljubnost ter na stara pravila. Sedaj ni čas za tekmovanje v vlečenju vrvi, postanite sodelavci za skupno dobro. Prosim vas, da delujete milo, odgovorno in spoštljivo, da se odločate iz ljubezni, in se trudite po svojih najboljših močeh. Drobna dobra dejanja nas bodo popeljala v svetlo prihodnost,« jim denimo sporoča faca januarja Maks Lenart Černelč.

»Face leta 2020 ste zgled vsem; ne le sovrstnikom, ampak tudi odraslim. Niste le učenci, ampak tudi učitelji. Učite nas, kaj so kreativnost, izvirnost, iznajdljivost, pogum, odločnost, sočutje, nesebičnost, delavnost,« je facam dejala urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Priložnost za upanje

Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik pravi, da so vse face, ki jih je predstavil Časoris, svetla točka našega življenja, ki ga je koronavirus obrnil na glavo. »Meni so zgled, ker tudi v drugačnih razmerah razmišljajo pozitivno, nadaljujejo z dejavnostmi, ki jih razveseljujejo, so prilagodljivi nastalim razmeram in  – kar  mi je vedno najbolj všeč – ni jim vseeno za svet in ljudi, predvsem sovrstnike, okoli njih.«

Za psihologinjo Matejo Štirn je izbor faca leta priložnost, da se prepozna raznovrstne moči osebnosti, ki jih imajo otroci. »V tem izboru štejejo tako uspehi na področju športa, umetnosti, akademskega udejstvovanja kot dejanja skrbi za dobrobit drugih, skupnosti, narave … S širjenjem dobrih zgodb o uspehih, dejanjih prijaznosti, hvaležnosti, solidarnosti, empatije pridobimo vsi, otroci, ki so naši mesečni junaki in junakinje, njihovi vrstniki in vrstnice in tudi mi odrasli. Člani komisije imamo vsak mesec težko nalogo, kdo je tisti, kateremu naj gre naš glas. Odločitev moramo sprejeti, taka so pravila igre, če sem pa iskrena, so zame zmagovalci in zmagovalke vsi!

Pisatelja Primoža Suhodolčana zelo veseli, da je spoznal toliko radovednih mladih z neizmerno domišljijo. »Prepričal sem se, da je nova generacija izredno inovativna in neverjetno vztrajna. Vsi vemo, da na mladih že danes svet stoji, brez njih pa v prihodnosti ne bo prišel daleč. Zelo dobrodošlo je tudi sodelovanje vseh generacij, ki vsemu prinese še dodatno dimenzijo. In še nekaj. Vse te naše face spremlja veliko veselja do delovanja, ustvarjanja in odkrivanja novih svetov. Že zdaj vedo, da kadar dodaš veselje, je zapisano za vedno.«

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2020 in Štefi Dravecz, še zadnji faci leta 2019, iskrene čestitke! 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.