Časoris

Faca leta 2019: pogumni otroci, ki si drznejo sanjati

Bil je smeh, bile so solze, bila je glasba, bile so besede.

V Predsedniški palači smo veliko lepega povedali in veliko lepega slišali. Kaj ne bi, če pa smo podeljevali priznanja faca leta 2019!

V Časorisu smo lani s priznanjem faca leta prvič počastili otroke, ki spreminjajo svet okoli sebe.

Letos smo znova vse leto izbirali face meseca, da smo jih potem povabili na slovesno prireditev in podelitev priznanj.

Face leta 2019 so otroci, ki izstopajo, ki imajo poseben talent, ki so navdih mladim, pa tudi starejšim, kot je povedala voditeljica prireditve, osmošolka Taja Zidanšek. Med njimi so tako umetniki kot raziskovalci, znanstveniki in misleci, poslovneži in dobrodelneži.

Prejemniki priznanja Faca leta 2019. Foto: Maša Kores
Prejemniki priznanja faca leta 2019. Foto: Maša Kores

In kdo so dobitniki priznanj faca leta 2019?

Faca januarja je Simon Štiblar. Skromen fant iz Prekmurja kljub svojim posebnim potrebam ali prav zaradi njih rad navezuje stike prek družbenih omrežij. S svojo prisotnostjo na omrežjih in v medijih pomaga drugim sprejemati in razumeti osebe z avtizmom. Srečo vidi v malenkostih, ki jih drugi hitro spregledajo. Vesel je že, denimo, kadar mu poštar prinese novo majico, skodelico ali vsaj račune, s katerimi lahko sodeluje v nagradni igri.

Simon Štiblar. Foto: Maša Kores
Simon Štiblar. Foto: Maša Kores

Faca februarja je Kristjan Veber. Ko opazi stisko drugih, vedno ponudi svojo pomoč. Že kot dijak Gimnazije Celje – Center je pripravil številne dobrodelne dogodke. Samo letos je, ker smo ravno leta 2019 in ker je sam star 19 let, pripravil 19 različnih dobrodelnih akcij.

Kristjan Veber. Foto: Maša Kores
Kristjan Veber. Foto: Maša Kores

Faca marca je Andrei Morozov. S programiranjem je pri 13 letih zaslužil prvih 120 evrov, sedaj pa izumlja nove koristne pripomočke. Med drugim je razvil elektronsko kresničko, ki varuje otroke v prometu. Svojo poslovno idejo je predstavil tudi kot eden od desetih štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade, kjer so iskali najboljšo globalno odgovorno idejo in najuspešnejši mladinski startup.

Andrei Morozov. Foto: Maša Kores
Andrei Morozov. Foto: Maša Kores

Faca aprila je Kaja Miglič Pirkmaier. Navdušena ljubiteljica filma je sooblikovala letošnji 4. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. To je festival, ki ga oblikujejo mladi in se dotika tem mladostništva. S ponosom lahko rečemo, da to ni le filmski festival, ampak delo, ovito v nešteto lepih spominov in doživetij, je po festivalu dejala Kaja.

Kaja Miglič Pirkmaier. Foto: Maša Kores
Kaja Miglič Pirkmaier. Foto: Maša Kores

Faci maja sta Mihela Božič in Jerneja Trošt. Skupaj z drugimi učenci in učenkami osnovne šole Draga Bajta iz Vipave sta raziskovali, kako so nekoč na Primorskem preživljali počitnice. S trudom in požrtvovalnostjo jim je uspelo raziskovalno delo, ki odkriva del bogatega in pestrega življenja staršev in starih staršev. Ugotovitve sta v imenu vseh sodelujočih predstavili na srečanju mladih zgodovinarjev Slovenije.

Mihela Božič in Jerneja Trošt. Foto: Maša Kores
Mihela Božič in Jerneja Trošt. Foto: Maša Kores

Faca junija je Simon Trussevich. Na svoji osnovni šoli je uspešno izpeljal dvoletni projekt Demokracija v šoli. Pod okriljem projekta so mladi izpostavili nekatere pomanjkljivosti trenutnega izobraževalnega sistema na državni in lokalni ravni, znotraj šole pa jim je marsikaj uspelo tudi popraviti in izboljšati.

Simon Trussevich. Foto: Maša Kores
Simon Trussevich. Foto: Maša Kores

Face julija in avgusta so Rock Ivančki. Mladi pevci in pevke so najprej naredili čisto svoj komad, ga vsi skupaj zarockali na velikem odru, nato pa v prvih poletnih dneh posneli še videospot Rockajmo za naš planet. Sedaj rockajo na različnih prireditvah po vsej Sloveniji in svoja sporočila o prijaznosti in miru ter o skrbi za okolje učinkovito širijo skozi glasbo.

V imenu Rock Ivančkov je priznanje prevzela pevka Tinkara Pervinšek. Foto: Maša Kores
V imenu Rock Ivančkov je priznanje prevzela pevka Tinkara Pervinšek. Foto: Maša Kores

Faca septembra je Manica Kužner. Ker so volkovi njena najljubša žival, je njihovo življenje najprej raziskovala v raziskovalni nalogi. Poleti, ko se je v Sloveniji veliko razpravljalo o nevarnosti, ki zaradi volkov preti ljudem, se je pogumno pridružila skupini, ki spremlja število volkov, tako da izzovejo njihovo tuljenje, saj je želela te skrivnostne živali še bolje spoznati.

Manica Kužner. Foto: Maša Kores
Manica Kužner. Foto: Maša Kores

Faci oktobra sta sestri Katarina in Rebecca Agius Jager. Šolali sta se v Sloveniji, v Združenih državah Amerike, trenutno pa sta v Moskvi. Povsod sta opazili, da so številni njuni vrstniki v duševni stiski. Da bi pomagali blažiti njihovo stisko oziroma da bi jih spodbudili, naj poiščejo pomoč, ki jo včasih nujno potrebujejo, sta se pridružili akciji Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu duševnih bolezni, letos namenjeni preventivi pred samomori, in izvedli akcijo #40sekund.

Priznanje za sestri Katarino in Rebecco Agius Jager je prevzela prijateljica Aleksandra Damjanić. Foto: Maša Kores
Priznanje za sestri Katarino in Rebecco Agius Jager je prevzela prijateljica Aleksandra Damjanić. Foto: Maša Kores

Face novembra so Adriana GolubSamo Medic in Mina Ravbar. Trije prijatelji, ki se poznajo že iz vrtca, so se kot čisti začetniki v debatiranju, pisanju esejev in reševanju zanimivih nalog v angleščini najprej uvrstili na regionalno tekmovanje v svetovnem pokalu znanja na Nizozemskem in tam bili tako uspešni, da so nato odpotovali še na turnir šampionov na univerzo Yale v Ameriki. Pri tem velja dodati, da svetovni pokal v znanju ni običajno tekmovanje, ampak je hvalnica učenju, saj spodbuja sodelovanje, interdisciplinarno razmišljanje in motivira sodelujoče, da v sebi najdejo talente, za katere še niso vedeli.

Mina Ravbar, Samo Medic in Adriana Golub. Foto: Maša Kores
Mina Ravbar, Samo Medic in Adriana Golub. Foto: Maša Kores

Priznanja je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Častni pokrovitelj izbora Faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Častni pokrovitelj izbora faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Fac je veliko, ker je veliko tudi otrok, ki si to priznanje zaslužijo.

Sprva smo tudi v Časorisu razmišljali, da bi po zgledu izborov osebnosti leta izbrali eno faco leta. A že kmalu smo člani komisije – to smo letos sestavljali predsednica ZPMS Darja Groznik, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, vlogerka Rebeka Tomc in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – ugotovili, da se bo naš izbor razlikoval od drugih.

Urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc. Foto: Maša Kores
Urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc. Foto: Maša Kores

»V Časorisu želimo soj žarometov uperiti v vse otroke, ki si zaradi svojega delovanja ali talentov zaslužijo, da jih spozna najširša javnost. Veliko je izjemnih otrok, ki nas navdihujejo. Mnoge med njimi smo predstavili na straneh spletnega časopisa za otroke. Nekateri so postali face meseca, še več je takih, ki so bili nominirani za to priznanje, največ pa je tistih, za katere še nismo izvedeli, a si jih želimo spoznati. Prav vsi so nam lahko navdih v svetu in času, ko navdih otrok močno potrebujemo. Otroci so iskreni in radovedni, srčni in predani. Njihova radoživost, vedoželjnost, pa tudi zagnanost in pogum lahko uravnovesijo občutke cinizma in vdanosti v usodo, ki tako pogosto prevevajo svet odraslih. S priznanjem za vse face meseca v Časorisu tudi sporočamo, da je včasih skupina močnejša od posameznika, da je sodelovanje pomembnejše od tekmovalnosti,« pravi urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Utrinki sprejema ob podelitvi priznanj Faca leta 2019[VIDEO] Utrinki s sprejema, ki ga je ob podelitvi priznanj Faca leta 2019 priredil predsednik republike.

Objavil/a Borut Pahor dne Torek, 17. december 2019

»Otroci so drug drugemu odličen vzgled,« poudarja članica komisije, ki je izbirala face meseca Darja Groznik, »zato je prav, da opozorimo na tiste otroke in mlade, ki so lahko navdih – tako za otroke kot za nas odrasle.«

»Če si prava faca, imaš čisto svoj facabuk,« o facah leta pravi še eden od članov komisije Primož Suhodolčan. Vlogerka Rebeka Tomc pa: »Vsi sodelujoči si zaslužijo veliko pohvalo za trud, prizadevanje, inovativnost in njihov čas. Na mladih svet stoji. Če zaključim v svojem slogu: Sledite svojim sanjam.«

Rock Ivančki. Foto: Maša Kores
Rock Ivančki. Foto: Maša Kores

Svojim sanjam so sledili tudi Rock Ivančki z OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi. Mlade pevke in pevci so po slovesni podelitvi priznanj goste navdušili z rock mjuziklom, pa tudi zato, ker so pokazali, da se lahko z glasbo učimo tako matematiko kot slovenščino. Vzdušje, ki so ga ustvarili, je težko opisati, zato zapišemo samo: rock’n’roll še vedno rulz.

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2019 iskreno čestitamo!

Faca leta 2019. Vir: Časoris

Aja, kaj pa faca decembra?

Ker meseca še ni konec, jo bomo iskali in razglasili šele januarja. Že zdaj vse bralke in bralce ter vse, ki poznate navdihujoče otroke, prijazno vabimo, da nam pošljete svoje predloge.

Iskanje fac se nadaljuje tudi v letu 2020. Če poznaš otroka, ki navdihuje, nam piši, in z veseljem ga bomo predstavili – morda bo prav on prejemnik priznanja faca leta 2020!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.