Časoris
Zara Smrtnik na zaključnem koncertu glasbene šole Egolecta, kjer je končala 5. razred prečne flavte. Vir: osebni arhiv
Zara Smrtnik na zaključnem koncertu glasbene šole Egolecta, kjer je končala 5. razred prečne flavte. Vir: osebni arhiv

Faca julija: Zara Smrtnik

Julija ste nas dobesedno zasuli z novinarskimi prispevki.

Dejavnosti, ki ste se jih udeleževali, je bilo veliko in prav vse so bile izjemne. Nominacij za faco meseca julija zato ni bilo enostavno izbrati.

Faca leta 2023

Nominiranke za julijsko faco so:

  • Lara Mavrič, ki je končala 4. letnik klasične gimnazije na Prvi gimnaziji Maribor. Redno se udeležuje mednarodnih konferenc MUN, ki simulirajo delovanje Združenih narodov. Tam mladi zastopajo različne države in skušajo reševati svetovne probleme. Tokrat je sodelovala kot delegatka v komiteju UNOCT, to je komite za boj proti terorizmu, v katerem je zastopala Francijo;
  • Zara Smrtnik, skoraj popolnoma slepa 15-letnica, ki je uspešno zaključila OŠ Brezovica in se vpisala na Gimnazijo Vič. Prejela je tudi veliko priznanj na tekmovanjih iz matematike, fizike, kemije … V prostem času se rada ukvarja z glasbo. Igra prečno flavto, nastopila pa je tudi na mednarodnem pevskem tekmovanju International low vision song contest 2023, na katerem je osvojila tretje mesto;
  • Ema Rauter, ki je zaključila 3. letnik II. gimnazije Maribor. Med poletnimi počitnicami je kot prostovoljka sodelovala na pravkar končanem olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru. Pridobila je ogromno izkušenj, novih poznanstev, predvsem pa je v prostovoljstvu zelo uživala; 
  • Petra Babič iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana je slabovidna deklica, ki obožuje konje in delo z njimi. Pri treningu jo njen primanjkljaj prav nič ne ovira. Kljub temu, da slabše vidi in sliši, še vedno vztrajno išče klub, kjer bi lahko trenirala.
faca julija

Žirija je bila tokrat enotna. Za faco meseca je izbrala Zaro!

Draga Zara, iskrene čestitke. Želimo ti, da bi še naprej tako uspešno premagovala vse ovire in navdihovala mlade okoli sebe! Iskreno čestitamo tudi ostalim nominirankam.

***

Časorisu tudi v letu 2023 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, gimnazijka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednistvo@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častna pokroviteljica izbora Faca leta je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.