Časoris
Anja Demšar. Vir: Osebni arhiv
Anja Demšar. Vir: Osebni arhiv

Faca januarja: Anja Demšar

Sprva se je zdelo, da bo januar miren mesec in da se v tem času predvsem posvečate šoli.

A kmalu se je izkazalo, da ni tako.

Časorisu smo lahko videli, da je veliko otrok počelo marsikaj. Kar štiri smo tako lahko nominirali za prvo faco meseca v letu 2021.

Faca leta 2021

V ožji izbor so se uvrstili:

  • Nika Sitar, prvošolka z umetniškega oddelka Gimnazije Ptuj, ki se je na natečaju ob dnevu človekovih pravic s presunljivo fotografijo, s katero je razkrila občutja otrok in mladih v času korone, uvrstila med tri nagrajence v kategoriji fotografija in za svoj izdelek prejela tudi priznanje za najbolj izvirno delo v tej kategoriji;
  • Miha Lazić, četrtošolec z Elektrotehniške in računalniške šole Nova Gorica, ki je prav tako sodeloval na natečaju ob dnevu človekovih pravic in bil med tremi nagrajenci v kategoriji esej. Pravi, da so literarni natečaji izvrsten način, da predstaviš svoje razmišljanje javnosti;
  • Tretješolka Anja Demšar z Gimnazije Kranj, ki je s skupino dijakov in s pomočjo profesoric pripravila Dan ZaMe, dogodek za vrstnike, ki so se med korono znašli v stiski. Na njem so jih ozaveščali o pomenu mentalnega zdravja in tako poskušali zmanjšati njegovo družbeno stigmo;
  • sedmošolka Ira Ciriković z OŠ Brezovica, ki je svoje koronaleto opisala v epski koroniki 2020. Tako je na enem mestu strnila vtise, vključno s svojo izkušnjo s korono oziroma boleznijo covid-19, za vse, ki bodo sčasoma pozabili, kako je minevalo to leto.
Faca januarja

Komisija se je nazadnje odločila, da faca januarja postane Anja Demšar

»Vse bolj se kaže, kakšno leto imamo za sabo. Ker so v vrelcu življenja, to še bolj občutijo otroci in mladi. Pogovor o tem? Velika razlika je, če se pogovarjaš v živo in ne prek Zooma. Ljudje smo le socialna bitja,« je izbor utemeljil pisatelj Primož Suhodolčan.

Vsem nominirancem in zmagovalki Anji Demšar iskreno čestitamo!

***

Časorisu skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) tudi v letu 2021 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, ki je tudi predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, mlada voditeljica, igralka in atletinja, devetošolka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednik@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častni pokrovitelj izbora Faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.