Časoris
Zala Anžin. Vir: osebni arhiv
Zala Anžin. Vir: osebni arhiv

Faca februarja: Zala Anžin

Februarja ste se otroci posvetili temam, ki so resnično pomembne.

Posebno pozornost ste namenili medsebojnemu sporazumevanju in ohranjanju okolja.

Na nek način je bilo vse povezano s človekovimi pravicami.

Faca leta 2023

Nominiranke in nominiranci za februarsko faco so:       

  • Boris Kalašnikov, dijak 1. letnika Srednje tehniške šole Koper, Ukrajinec, ki je lani spomladi zapustil vojno območje in prišel v Slovenijo. Takrat je končal osnovno šolo v Ankaranu in se začel učiti slovensko. Danes obiskuje srednješolski program računalništva, v prostem času pa dela v različnih barih, kjer dodatno utrjuje jezik. Le tako se lahko sporazumeva, poudarja;
  • Alin Kokol, osmošolka z OŠ Destrnik, ki je s svojim zapisom sodelovala v natečaju ob dnevu človekovih pravic, posvečenem vodi. V njem opozarja na problematiko plastike, segrevanja planeta in človeški krivdi za to. Takšni natečaji so pomembni predvsem zato, ker so blizu mlajšim, ki si bodo morali ustvariti lep in prijeten svet, na katerem bomo živeli, pravi;
  • Zala Anžin, učenka 10. razreda Nemške šole v Beogradu, ki je ob 31. obletnici izbrisa 25.671 ljudi iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije obiskala izbrisanega Mileta Ćulibrka. Ta je tedaj bil poznan kot kralj Ljubljane, kjer je živel in vodil gostilno Čad. Ko je bil izbrisan, je ostal brez osebne izkaznice, možnosti zaposlitve in doma. Kot pravi, se izbris ni nikoli končal, zato naj država končno naredi, kar je prav.
Faca februarja

Odločitev je bila tokrat res težka, saj so se med nominiranci znašli zares močni kandidati.

»Vse tri kar zahtevne. Bo potreben dober razmislek,« in »Joj, prejoj. Zelo težko. Ampak – odločiti se je treba,« so sporočali člani žirije.

Po dolgem in tehtnem razmisleku so se odločili, da faca meseca postane Zala Anžin.

Za Zalo. To je pravi glas ljudstva – brez dokupa besed pri »Kolo sreče«, brez polovičke, pomoči občinstva ali telefonskega klica pri »Milijonarju« in brez jokerja pri, heh, »Jokerju«.

Primož Suhodolčan

Draga Zala, iskrene čestitke! Nadaljuj s poročanjem o družbeno pomembnih zadevah! Čestitke pa tudi drugima nominirancema. 🙂

***

Časorisu tudi v letu 2023 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, gimnazijka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednistvo@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častna pokroviteljica izbora Faca leta je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.