Časoris
Faci avgusta in septembra: Benjamin (levo) in Jan (desno). Vir: Aljoša Seljak/ZOTKS & osebni arhiv
Faci avgusta in septembra: Benjamin (levo) in Jan (desno). Vir: Aljoša Seljak/ZOTKS & osebni arhiv

Faca avgusta in faca septembra: Benjamin Bajd in Jan Matos

Septembra ste se otroci zapodili v novo šolsko leto in veseli nas, da pri tem niste pozabili na Časoris.

Tokrat ste nas navduševali tako s svojimi zanimivimi hobiji kot tudi s svojimi razmisleki, analizami in ustvarjalnostjo.

Faca leta 2022
Faca leta 2022

Ker ste avgusta še uživali na zasluženih počitnicah, se je komisija odločila, da za faco tega meseca izbere Benjamina Bajda. Predstavili smo ga sicer septembra, vendar je posebni dosežek – zlato medaljo na 34. mednarodni računalniški olimpijadi – s katerim si je prislužil omembo v Časorisu, osvojil avgusta.

faca avgusta
Faca avgusta

V ožji izbor za faco septembra pa so se uvrstili:

  • Jan Matos, četrtošolec z OŠ Dekani, ki je velik ljubitelj kač. Prepričan je, da so pomemben del narave in da se moramo vsi skupaj zavzemati za njihovo ohranitev. To dokazuje tudi s svojim zgledom: spušča jih v poseben terarij, prav tako pa sta skupaj z očetom naredila leseno hiško, ki jim služi kot zavetje;
  • Vladlena Finik, dijakinja 2. letnika Gimnazije Poljane, ki prihaja iz Ukrajine, v Slovenijo pa je prišla pred dvema letoma. Sprva je bilo zelo težko, zdaj pa je že dobro osvojila slovenščino in spoznala veliko novih ljudi. Njeno srečo je februarja skazila ruska agresija. Od tedaj živi v strahu. Svoje občutke je prelila tudi na papir: v likovno delo z mnogo simbolike;
  • Sara Smajič, dijakinja 4. letnika Gimnazije Kranj, ki je pri pouku angleščine naredila »raziskavo« na temo otroškega dela in spoznala, kako kompleksen je svet. Prepričana je, da se moramo, da bi preprečili izkoriščanje otroške delovne sile, upreti hitri modi. Prav tako meni, da moramo biti vsaj minimalno ozaveščeni o svetovnih problemih.
Faca septembra. Vir: Časoris

Komisija je bila tokrat kar poenotena: odločila se je za ljubitelja kač Jana Matosa.

»V njegovih letih smo tudi mi lovili kače – belouške, gože … Prav tako smo jih tudi izpustili, saj sta nam dedi in stric zelo dobro razložila, da so te kače na kmetiji izredno koristne. Prav nič se jih nismo bali. Je bil pa tisti, ki je kačo upal prijeti in prinesti pokazat, ta glavni. Lepo se mi zdi, kako z očetom sodelujeta. Nenavadna družinska zgodba, in to zame šteje,« je svoje glasovanje pospremil pisatelj Primož Suhodolčan.

Zmagovalcema in vsem nominirancem iskreno čestitamo!

***

Časorisu tudi v letu 2022 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, gimnazijka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednistvo@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častni pokrovitelj izbora Faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Podprite Časoris - poljubno

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.