Časoris
Kaja Viher. Foto: osebni arhiv
Kaja Viher. Foto: osebni arhiv

Faca aprila: Kaja Viher

Mesec april je bil zelo okoljsko obarvan. Takrat namreč praznujemo dan Zemlje, kar se je poznalo tudi pri prispevkih otrok.

Nekateri ste sodelovali v mednarodnem natečaju Kako rešiti naš planet, kateremu smo se pridružili v Časorisu. Drugi ste se posvečali obšolskim dejavnostim in predstavljali stališča otrok.

Faca leta 2023

Nominiranke za aprilsko faco so:   

  • Kaja Viher, devetošolka z Osnovne šole Stročja vas, ki je sodelovala na otroškem parlamentu in razpravljala o pomenu duševnega zdravja, samopodobi in virih pomoči. Predstavila je, kaj pod pojmom duševno zdravje razumejo njeni vrstniki. Posebej je poudarila vpliv družbenih omrežij in naštela nasvete za izboljšanje duševnega zdravja pri mladih;
  • Larisa Rozman, osmošolka z Osnovne šole Gabrovka-Dole, ki je opisala, kako so videti gasilske vaje in druženje na njih ter organiziranost, ter predstavila zgodovino in različne dejavnosti lokalnega gasilskega društva. Kako se imajo v društvu, je vprašala tudi svoje prijateljice;
  • Mia BaškovičČasorisova mlada novinarka in dijakinja mednarodne mature na Reki, ki je za mednarodni novinarski natečaj Climate Champion Profiles Challenge predstavila modno oblikovalko in kostumografinjo Mateo Benedetti ter za svoj zapis prejela srebrno priznanje. Vključena bo tudi v mentorski program za novinarstvo;
  • Arandjela Horvat, sedmošolka z Osnovne šole Kidričevo, ki je na mednarodnem natečaju organizacije Global Youth and News Media sodelovala s svojo pesmijo Dan Zemlje. Ta govori o tem, kaj vse nam Zemlja daje, mi pa tega ne cenimo in grdo ravnamo z njo. Še vedno imamo čas, da to popravimo, zato je njeno sporočilo, da moramo stopiti skupaj za planet.
Faca aprila

 

Tako kot vedno je bila tudi tokrat odločitev težka, je poudarila članica komisije Mateja Štirn.

Nazadnje so se odločili, da za faco meseca izberejo Kajo.

Draga Kaja, iskrene čestitke! Še naprej bodi glas otrok in širi zavest o duševnem zdravju. Ta je v teh časih pomemben bolj kot kdajkoli doslej.

Čestitke pa tudi vsem drugim nominirankam :).

**

Časorisu tudi v letu 2023 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, gimnazijka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednistvo@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častna pokroviteljica izbora Faca leta je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.