Časoris
Vse od rojstva Evropske unije na njenih tleh ni bilo vojne, kar je gotovo vredno proslavljanja. Vir: Freepik
Vse od rojstva Evropske unije na njenih tleh ni bilo vojne, kar je gotovo vredno proslavljanja. Vir: Freepik

Evropske volitve: vsak glas šteje, vsak glas ima moč

Osnovnošolce prevečkrat izpuščamo iz političnih aktivnosti. Kljub temu da se evropskih volitev letos še ne bodo udeležili, bodo volilno pravico imeli čez nekaj let. Navsezadnje bodo prav oni živeli prihodnost Evropske unije.

Dijaki ambasadorji II. Gimnazije Maribor smo zato letos informiranje o EU in volitvah prenesli med učence naših bivših osnovnih šol, kjer smo jih seznanili z njenimi vlogami, funkcijami in prednostmi.

Prihajajoče evropske volitve ponujajo priložnost za izražanje mnenj polnoletnih posameznikov.

Večja pozornost je tokrat namenjena mladim, saj prinašajo sveže ideje, ki bodo vplivale na pomembne politične odločitve.

EU je zveza držav, ki obstaja od začetka 50. let 20. stoletja. Danes obsega sodelovanje 27 držav, pa tudi njihovih državljanov, podjetij, političnih strank, nevladnih organizacij, mladih, kmetovalcev, raziskovalnih institucij in regij, pravi dr. Ana Bojinović Fenko, profesorica mednarodnih odnosov na fakulteti za družbene vede. Foto: Bor Slana/STA
Foto: Bor Slana/STA

Že vrsto let dijaki aktivno sodelujemo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), ki je namenjen ozaveščanju sovrstnikov o EU na raznorazne načine.

Pred kratkim smo na šoli tretjič izvedli osnovnošolsko tekmovanje Evropejček, ki pri mlajših generacijah sproži vedoželjnost do politike. Sodelovalo je 57 učencev z 19 šol.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Tudi na naši spletni strani informiramo obiskovalce o volitvah ter ugodnostih in značilnostih Evrope.

A zakaj je toliko pozornosti na mladih? Ena od mentoric našega kluba EPAS prof. Mateja Krumpak, pravi, da prav njih volitve najmanj zanimajo.

Zato je ključno, da jih prek raznih projektov in medijev informiramo o njihovem pomenu. Projekt EPAS je v letošnjem letu, vsaj v svojem zaključku, izjemno usmerjen v promocijo volitev in poziv mladim, da se jih udeležijo, opisuje.

Največja napaka je verjeti, da »moj glas ne pomaga«. To preprosto ne drži.

Skupaj lahko dosežemo spremembe in ustvarimo močnejšo, bolj povezano in pravično Evropsko unijo.

Zato povejte polnoletnim, naj NE ostanejo doma: vsak glas šteje, vsak glas ima moč. Skupaj gradimo prihodnost!

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Nina

Hartman je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Navdušena je nad živo glasbo, zato redno obiskuje koncerte ter aktivno sodeluje v šolskih muzikalih. Poleg tega rada skrbi za rastline in raziskuje različne kulture. Njen kratkoročni cilj je študirati v tujini, kasneje pa napisati potopisni roman o svojih mednarodnih pustolovščinah, ki jo čakajo v prihodnosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.