fbpx
Časoris

Evropa so tudi francoski siri in češki cmoki

Ali poznate evropsko himno, simbole in ustanove? Kaj pa finske ali italijanske pravljice?

Ne? Če ste doma na Goriškem, je velika možnost, da vam bo vse to v prihodnjih tednih pomagala spoznati Nataša Jakopič iz informacijske točke Europe Direct Goriška.

Veliko hodi po šolah ter vrtcih in otrokom predstavlja Evropsko unijo, njene simbole in značilnosti. Nato jih povabi še na potep po posameznih državah.

Tudi malo večji otroci na njenih delavnicah izvedo veliko novega in zanimivega.

»Francijo predstavimo kot največjo državo v Evropski uniji in tudi kot državo, ki ima najvišji vrh v Evropi. Na Češkem spoznavamo naravne parke, ki jih je tam veliko, pogovarjamo se o filmih, ki so jih v tej državi posneli. Pogovarjamo se o značilnih jedeh, pri Franciji o bagetah, dolgih štrucah kruha, in sirih, pri Češki o cmokih.«

Oktobra pa v točki Europe Direct Goriška ne bodo pripravili le delavnic o Evropski uniji, ampak tudi delavnico robotike v evropskem tednu programiranja.

Na ta način otroke spodbujajo, da uporabljajo domišljijo in da ustvarjajo. Veščine, povezane z elektroniko in robotiko, bodo v prihodnje zelo pomembne.

 

Kdo je Europe Direct Goriška
Nataša Jakopič, ED Goriška. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Nataša Jakopič, ED Goriška. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Nataša Jakopič se je ekipi informacijske točke Europe Direct Goriška priključila letos, ker nadomešča sodelavko, ki je na porodniškem dopustu.

Po poklicu je ekonomistka. Ker po diplomi še ni takoj dobila službe, se je prijavila na zavod za zaposlovanje in se udeležila usposabljanja v Italiji za delo pri evropskih projektih oziroma projektih čezmejnega sodelovanja. Del usposabljanja je bilo tudi praktično delo. Opravljala ga je v Regijski razvojni agenciji severne Primorske, ki gosti točko ED Goriška, kjer so jo kasneje tudi zaposlili.

Nataša Jakopič pa ne pripravlja zgolj delavnic za otroke pod okriljem informacijske točke Europe Direct Goriška, ampak sodeluje tudi pri drugih projektih. V sklopu programa Erasmus denimo izvaja projekt za večjo socialno vključenost in zaposlovanje ranljivih skupin. To pomeni, da skupaj z drugimi poskuša ranljivim skupinam, na primer brezposelnim in starejšim, materam samohranilkam in mladim, pomagati do dela.

 

Delavnica na Knjižnici pod krošnjami. Vir: Europe Direct Goriška
Delavnica na Knjižnici pod krošnjami. Vir: Europe Direct Goriška

 

Pet kratkih EU vprašanj

Če bi se preselila, bi se … Bi ostala kar v Sloveniji.

Katero državo bi najraje obiskala? Španijo.

Najljubša evropska znamenitost: Teh je pa zelo veliko. Všeč mi je Španija, tudi Rim. Zanimive so mi katedrale, akropole, gradovi.

Kateri so vaši najljubši jeziki? Najbližja mi je italijanščina, sledi angleščina, všeč mi je tudi španščina.

S kom bi najraje naredili selfi? Z Jeanom-Claudom Junckerjem.

 

Slovarček

Socialna vključenost pomeni vključevanje najbolj ranljivih posameznikov, ki so pogosto potisnjeni na obrobje družbe.

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa