Ljudje smo se skozi evolucijo dolgo razvijali in se prilagajali okolju, v katerem smo se nahajali.
Te spremembe so bile običajno postopne. Tudi selitve na nova območja, in s tem prilagajanje novim razmeram, se niso zgodile kar čez noč. Pogosto se je to dogajalo skozi mnoge generacije.
V tem času so se postopno prilagodili novim razmeram. To so bile lahko nove nevarnosti ali novi viri hrane.
Naši predniki, ki so poselili Evropo, so se tako na primer dobro prilagodili prebavljanju beljakovin v pšenici (poznamo jih pod imenom gluten) in mlečnega sladkorja (laktoza).
Ne glede na to, ali prihajamo iz ljudstev, ki dobro ali slabo prenašajo to in ono beljakovino ali sladkor, nam je vsem nekaj skupno. Izhajamo iz prednikov, ki so se morali prilagoditi pomanjkanju.
Vse skupnosti so vsaj občasno doživele obdobja hudega pomanjkanja hrane in tudi obdobja, ko je bilo hrane celo preveč.
Ko je hrane veliko, se naša telesa lahko spremenijo v skladišča energije. Ali po domače, takrat se zredimo.
To je bil v preteklosti koristen mehanizem, zaradi katerega smo kot vrsta sploh lahko preživeli. To skladišče je namreč tisto, ki pride prav v časih pomanjkanja.
Takole mimogrede: mnoge živali uporabljajo podobno metodo za preživetje. Kamele, na primer, svoje zaloge skladiščijo kar v grbi.
Tako kot mnoge živali se tudi mi instinktivno obrnemo v smer, v kateri zaznamo premikanje, ali v smer, od koder prihaja nepričakovan zvok.
To je našim prednikom omogočilo, da so hitro opazili plenilca, ki jih je ogrožal, ali plen, ki so ga lovili.
Prilagodili smo se temu, da nas privlačijo mnoge intenzivne barve, saj so bili različni sadeži pomemben del prehrane in glavni vir sladkorjev.
Delovanje naših teles se ne razlikuje dosti od tistega, ki so ga naši predniki razvili skozi evolucijo.
Nista pa samo nezdrava hrana in pijača tisti, ki nam hudo škodujeta.
Tudi naša sodobna digitalna dieta je enako nezdrava kot hrana in pijača, ki jima tako zlahka podležemo.
Ker smo se razvili v okolju, kjer je bilo življenjskega pomena, da se osredotočimo na hitro premikanje, intenzivne barve in na druge dražljaje, ki zbudijo našo radovednost, smo lahke žrtve industrije, ki to zlorablja.
Pomisli na igrice, ki se jim kar ne moreš upreti. Pomisli na videe, ki jih kar ne moreš nehati gledati.
Pomisli na družbena omrežja, ki te priklenejo nase z neskončnim nizom objav. Pomisli na aplikacije, ki se jim posvetiš tisti hip, ko opozorijo nase.
Pomisli na vse tiste online reči, za katere se ti ta hip zdi, da ne moreš živeti brez njih …
Kdo bo takrat zmagal – ti ali korporacije, ki upravljajo z online svetom in želijo, da bi čim dlje ostali na njihovih platformah?
Tvoj čas je za njih denar.
Slovarček
Prebavni encimi so beljakovine, ki jih naše telo tvori za razgradnjo hrane.
Instinktivna reakcija (nagonski odziv) je naš prirojen odziv, ki ga ne upravljamo zavestno in sili človeka ali žival k določenemu ravnanju.
Korporacija je gospodarska organizacija, sestavljena iz več podjetij. Cilj združevanja je običajno večji zaslužek.