Časoris
Države bodo morale pred vstopom v EU najprej napredovati na področju vladavine prava, svobode medijev in boja proti korupciji. Vir: Adobe Stock
Države bodo morale pred vstopom v EU najprej napredovati na področju vladavine prava, svobode medijev in boja proti korupciji. Vir: Adobe Stock

EU se bo širila na Zahodni Balkan, a ni jasno kdaj

Verjetno veš, da je bilo v Sloveniji te dni na cestah več policistov kot običajno.

Prvi razlog za to je bila izvedba najpomembnejšega dogodka slovenskega predsedovanja Svetu EU, drugi pa protesti, ki so ga spremljali.

Na Brdu pri Kranju so se na vrhu EU-Zahodni Balkan zbrali voditelji vseh 27 članic EU in držav, ki si želijo vstopiti vanjo.

To so Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija.

Potovanje v Severno Makedonijo. Vir: Adobe Stock
Države so na različnih stopnjah približevanja EU: nekatere so zaprle nekaj pogajalskih poglavij, druge nimajo še niti brezvizumskega režima. Izstopa Severna Makedonija, ki je celo spremenila ime in izpolnila številne druge zahteve. Vir: Adobe Stock

Najbližje sta ji Severna Makedonija in Albanija. Pogajanja za njun vstop v Unijo blokira Bolgarija, ki ima s prvo nekatera nerešena vprašanja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pravi, da to spodkopava vlogo in ugled EU v regiji.

Po njenih besedah celotna regija sodi v Unijo, vendar mora še precej postoriti na področju vladavine prava, pravosodja in svobode medijev.

Članice se niso želele časovno zavezati, kdaj bi lahko v EU sprejele naštete države, so pa sprejele posebno deklaracijo o zavezanosti k širitvi in k naložbam v Zahodni Balkan.

Prav tako se niso želele zavezati, kdaj bi lahko prišlo do znižanja stroškov za gostovanje v tujem mobilnem omrežju, kar so pričakovali voditelji balkanskih držav.

Tudi zato so ti vrh zapustili z mešanimi občutki.

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.