Časoris
Turnir šampionov WSC. Foto: Nastja Müller
Turnir šampionov WSC. Foto: Nastja Müller

Devetošolci iz Šiške na turnirju šampionov v ZDA

Poletne počitnice so hitro minile in pred nami je bilo novo šolsko leto. Polni vznemirjenja smo sedli v šolske klopi, deveti razred je vseeno nekaj posebnega.

Adriana, Samo in jaz smo se veselili še nečesa.

Turnir šampionov WSC. Foto: Nastja Müller
Samo, Mina in Adriana na turnirju šampionov v ZDA. Foto: Nastja Müller

Novembra nas je čakala pot v Ameriko, ki smo si jo prislužili z dobro uvrstitvijo na tekmovanju Global Round World Scholar’s Cup, ki je potekalo julija v nizozemskem Haagu.

Nestrpno smo čakali datum odhoda na univerzo Yale. Težko je bilo usklajevati redne šolske obveznosti in vznemirjenost pred potjo in novimi izzivi. 

Vse od začetka nisem verjela vase, da bom prišla tako daleč, pa ne samo na drugo stran oceana, ampak tudi na lestvici uspešnih udeležencev tekmovanja. Seveda brez pomoči sotekmovalcev ne bi bilo mojega uspeha. Na World Scholar’s Cupu šteje tako posameznik kot skupina. 

Po napornem potovanju preko Benetk, Dunaja, New Yorka do New Havna smo se namestili v stanovanju, nato pa naslednji dan že spoznali prizorišče in opravili registracijo.

Univerza Yale je gostila turnir šampionov. Foto: Nastja Müller
Univerza Yale je gostila turnir šampionov. Foto: Nastja Müller

Doživetje turnirja šampionov (Tournament of Champions TOC) je bilo odlično, predvsem poučno. Čeprav je bilo veliko stresa, smo se zelo zabavali.

Prvi dan tekmovanja je bil zame najboljši. Imeli smo lov na zaklad. Zaklad smo lovili po posestvu univerze Yale in srečali tudi žive alpake.

Skupine za lovljenje skritega zaklada so bile sestavljene tako, da smo se med seboj povezali sotekmovalci iz različnih držav ter oblikovali nova prijateljstva.

Vsi trije udeleženci iz naše šole smo bili razporejeni vsak v svojo skupino. Jaz sem imela zelo dobro skupino. Spoznala sem veliko novih deklet iz Indije, Kitajske …

Drugi dan tekmovanja za nas ni bil najuspešnejši. Tekmovanja v debatah, eseju in testih se niso iztekla po naših pričakovanjih. Odrezali smo se, vendar bi lahko še veliko nadgradili.

Ko smo se primerjali z drugimi tekmovalci, smo ugotovili, da imamo vseeno premalo izkušenj v debatah ter da so ostali z leti priprav ter udeležbe na WSC v veliki prednosti pred nami. Smo pa ponosni, da nam znanje angleščine ne predstavlja ovir v še tako zahtevnem sporazumevanju.

Po stresnem delu tekmovanja smo imeli prost dan. Šli smo si ogledat mesto. Ker smo si želeli raziskovanja, smo želeli pogledati več predelov mesta, vendar nismo smeli vsepovsod, saj je mesto izven območja univerze zelo nevarno.

Zvečer smo se želeli sprehoditi do bližnjega nakupovalnega središča, vendar smo se raje obrnili, ker je bil tisti kraj označen kot eden izmed najnevarnejših. Tako smo hitro spoznali, da je življenje pri nas doma veliko bolj sproščeno in varno.

Med reševanjem nalog. Foto: Nastja Müller
Foto: Nastja Müller

Naslednji dan smo imeli Scholar’s Bowl in Scholar’s Ball. Scholar’s Bowl je skupinsko delo. Moramo razmišljati hitro, saj smo bili omejeni s časom. S skupno močjo in modrostjo smo premagali vsa vprašanja.

Potem je sledila pavza, ki smo jo potrebovali, saj smo bili zelo izčrpani. Napočil je čas, da posvojimo alpake, ki so maskota tekmovanja. Vsak udeleženec dobi svojo plišasto žival. Ko sem objela svojo novo ljubljenko, mi je pomagalo, da nisem bila tako pod stresom. Z malo težavami smo se prebili še čez zadnja vprašanja.

Ko je bilo vsega tega konec, smo se napotili domov, kot smo imenovali naše stanovanje na robu mesta. Imeli smo dovolj časa, da se pripravimo za ples – Scholar’s Ball. Ura je odbila 8, ko smo peš krenili od doma. Začetek plesa je bil zelo mrtev, vendar po pol ure so ljudje začeli prihajati, in takrat se je začel žur. Bilo je zelo zabavno. Srečala sem tudi prijatelje iz Global Rounda in skupaj smo plesali vse do 11. ure zvečer.

V četrtek smo imeli podelitev medalj. Jaz in moja dva sotekmovalca smo skupaj dobili 4 medalje. Sliši se malo, vendar je na svetovnem prvenstvu konkurenca izredno močna, nivo tekmovanja pa visok, zato smo bili zelo ponosni na naš dosežek.

Poslovili smo se od Yala. Mogoče pridemo nazaj nekega dne kot študenti. New York je bil naša zadnja postaja pred letom domov. Ogledali smo si mesto. Bilo je prečudovito. Popolnoma nas je očaralo. Tako smo po napornem tednu na Yalu končno lahko zaužili malo Amerike, kot jo poznamo iz filmov.

Mina Ravbar, 9. a, v imenu skupine WSC OŠ Hinka Smrekarja – Adriane Golub in Sama Medica ter mentorice Nastje.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.