Časoris
Podprite Časoris

Dan ZaMe: Čas je, da o mentalnem zdravju spregovorimo naglas!

Na Gimnaziji Kranj je danes potekal projekt Dan ZaMe oziroma Dan mentalnega zdravja, kjer so se izvajala številna predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij psihologije in duševnega zdravja ter mnoge zanimive interaktivne delavnice, namenjene sprostitvi in skrbi zase.

Dogodek smo organizirali dijaki, s pomočjo nekaterih profesoric in zaposlenih.

Decembra smo opazili izrazito poslabšanje mentalnega zdravja in več duševnih stisk ter se zato odločili, da je čas, da ukrepamo. Želeli smo ozavestiti dijake o pomenu mentalnega zdravja in zmanjšati družbeno stigmo, ki je okoli te tematike na žalost še vedno močno prisotna.

Vir: Gimnazija Kranj

Odziv je bil izjemen.

»Ponosna sem, da je naša šola kot prva v Sloveniji pripravila tako čudovit projekt. Pridobila sem si veliko novega uporabnega znanja in nasvetov, za katere vem, da mi bodo v prihodnosti prišli še kako prav,« je zapisala ena izmed udeleženk.

Nekdo drug je izrazil prav našo glavno idejo: »Skrajni čas je že bil, da se o mentalnem zdravju začnemo iskreno in naglas pogovarjati, osvežujoče je videti projekt s tako pomembnim sporočilom in resnično vesel sem, da sem se tega dogodka lahko udeležil.«

Vir: Gimnazija Kranj

Menimo, da nihče ne bi smel čutiti strahu in sramote, ker želi ali potrebuje pomoč.

Čas je, da pogovor o duševnih stiskah, skrbi za duševno zdravje, načinih zdravljenja ter o samopomoči normaliziramo, še posebej v času, ko se mnogi, še posebej mladi, s podobnimi težavami soočajo bolj pogosto kot sicer.

Če lahko brez težav pokličemo zdravnika, ko nas boli trebuh, zakaj bi moralo biti tako zelo sporno, če poiščemo pomoč, ko doživljamo duševno stisko?

Upamo, da bomo oziroma da smo z našim projektom spodbudili in navdihnili tudi druge šole po Sloveniji, da nam sledijo, ukrepajo in organizirajo kaj podobnega ter priskočijo na pomoč svojim dijakom.

Čas je, da se o mentalnem zdravju začne govoriti naglas!

Anja Demšar, 3. letnik, Gimnazija Kranj

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.