fbpx
Časoris
V koži novega sošolca. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Dan v koži novega sošolca

Ste letos v vašem razredu dobili novega sošolca ali pa novo sošolko? 

Biti nov na šoli je včasih težko. Recimo, za malenkosti, ki so nekomu, ki je na šoli že 100 let (ajde, eno leto), samoumevne (npr. kje je učilnica 56, kako priti od doma do šole …), lahko nekdo, ki je nov na šoli, porabi veliko živcev in časa. Sploh, če mu nihče ne pomaga. 

Nova oseba na šoli je prve dni morda videti malo izgubljena in jo ima zaradi tega morda kdo za nerodno/neumno, pa ni takšna. Zato tudi pišem ta članek. Da bi si lažje predstavljali, kako je, ko prideš v nov kraj, v novo šolo, kjer nikogar ne poznaš, po možnosti pa se moraš naučiti še jezika, ki ga govorijo tam. 

In zakaj se to tiče ravno tebe? Ker bi si tudi ti in jaz in verjetno vsakdo od nas, ki bi se znašel v taki situaciji, verjetno želela, da nama drugi pomagajo in naju sprejmejo, ne pa da naju zafrkavajo ali se delajo, kot da ne obstajava.

Ko se preseliš v novo okolje in greš v novo šolo, te verjetno ne skrbi samo to, kar je novo, ampak razmišljaš tudi o vsem, kar pustiš za seboj. Pogrešaš prijatelje in sorodnike, ki niso mogli s teboj. Z njimi se slišiš in vidiš s pomočjo telefona, a ni isto, kot če bi se videli v živo. V novem stanovanju se mogoče še ne počutiš domače. Morda čutiš, da starše skrbi, kako se boste znašli v novem okolju.

Morda se ti je prve dni, tedne, mesece nerodno oglašati in si med poukom tiho in samo poslušaš. Tudi tako se učiš. Mogoče se bojiš, da se ti bo kdo začel posmehovati, če katere besede ne izgovoriš prav. Sploh, če se ti je to že zgodilo ali če vidiš, kako se posmehujejo komu drugemu. Na tem mestu te nekaj prosim: Nikar se ne posmehuj nekomu, ki naredi napako. Vsak se kdaj zmoti.

Če še ne znaš jezika, ki ga govorijo v novem okolju, verjetno potrebuješ pomoč pri učenju. Fajn ti je, ko ti pomagajo sošolke in sošolci. Najlepše je, ko čutiš, da se tisti, ki ti pomaga, nima za nekaj več in da se ti ni treba bati, kaj rečeš; da ne bo ob vsaki tvoji napaki zavil z očmi in si mislil, »kok si pa ti glupa, da tega ne štekaš«, ampak da res želi, da uspeš, in želi biti tvoj prijatelj. Največ šteje, če komu nudiš pomoč s takšnim namenom.

V koži novega sošolca. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Ko si nov na šoli in še ne poznaš navad, mogoče kaj narediš drugače kot ostali (npr. riž ješ z rokami, brez pribora) in drugim se to morda zdi čudno in se smejijo ali te celo naderejo. Pomaga, če razumejo, da tega pač ne moreš vedeti, in ti prijazno povedo, kako oni to počnejo.

V tvojem razredu so morda manjše skupinice prijateljev, ki se več družijo med seboj kot z ostalimi. Hitro ugotoviš, kdo je s kom in katere skupine so takšne, ki nočejo sprejeti drugih. Najdeš pa tudi sošolke in sošolce, ki te povabijo, da se jim pridružiš, in so veseli, da si prišla, in se želijo družiti s teboj in izvedeti vse o tebi in obratno, tudi ti jih želiš spoznati. Skupaj klepetate, se igrate … Z njimi se imaš fajn in postanete prijatelji, mogoče za zmeraj.

Morda si zdaj lažje predstavljaš, kako je v koži nekoga, ki je nov na šoli. Ko dobiš novega sošolca ali novo sošolko, ga/jo le povabi, da se usede zraven in poklepeta ali se igra s teboj. Ne pozabi, vsaka nova oseba v razredu je priložnost za prijateljstvo.

***

Psihologinja Mateja Dolinar je sodelavka ISA instituta. 

Izzivi medkulturnega sobivanja

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
33°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa