Časoris
Ena največjih želja je, da se enkrat odpravim v Južno Ameriko in vidim čilije v njihovem naravnem habitatu. Foto: Luka Medic
Ena od mojih največjih želja je, da se enkrat odpravim v Južno Ameriko in vidim čilije v njihovem naravnem habitatu. Foto: Luka Medic

Čiliji so mi prinesli srebrno priznanje

Konec junija sem se udeležil 55. srečanja mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti, kjer sem predstavil svojo raziskovalno nalogo z naslovom Vpliv konzerviranja plodov čilijev (Capsicum spp.) na vsebnost kapsaicinoidov.

Kapsaicinoidi so snovi, zaradi katerih čiliji pečejo.

Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpeljali iz Ljubljane proti Murski Soboti. Tam smo se razvrstili po področjih; vsako področje v svojo učilnico.

V moji kategoriji je bilo še devet drugih raziskovalnih nalog. Te smo s posameznimi desetminutnimi nastopi podrobno predstavili, na koncu predstavitev pa nam je komisija postavljala še dodatna vprašanja, povezana z nalogo ali s strokovnim področjem, povezanim s temo naloge.

Po kratkem odmoru za kosilo smo se vrnili v učilnico, da bi izvedeli, kako smo se odrezali. Prejel sem srebrno priznanje.

  • Foto: Veronika Babič
  • Foto: Veronika Babič
  • Foto: Veronika Babič

Naloga ima že v naslovu besedo čili. Zavedam se, da je ukvarjanje z njimi malce nenavadno za mladostnika, kot sem jaz, vendar jih že sedem let navdušeno gojim in spoznavam različne sorte. Hkrati se učim različnih pristopov pri križanju in gojenju. Z vestnim delom sem osvojil osnove botanike, tehnike pridelave, vedenje o pozitivnih učinkih čilijev …

Ena od mojih največjih želja je, da se enkrat odpravim v Južno Ameriko in vidim čilije v njihovem naravnem habitatu. Še lepše bi bilo odkriti novo vrsto in jo poimenovati. Ker me je vse, povezano s čiliji, tako pritegnilo v prostem času, sem se odločil, da naredim raziskovalno nalogo s tem naslovom.

Gojim okoli 100 različnih sort čilijev letno, v moji banki semen pa jih imam že prek 200 sort. Samostojno sem načrtno ustvaril tudi nekaj križancev oziroma novih sort.

Ker se čiliji zelo radi križajo, jih tudi izoliram, da ohranim čisto linijo. Iz plodov ustvarjam tudi različne pekoče izdelke, na primer pekoče omake, posip in pekoče olje.

Z gojenjem se začnem ukvarjati že meseca januarja, takrat dam kaliti semena. Preden gredo sadike na vrt, jih vzgojim v growboxu. To je uporaben pripomoček za vzgojo močnih in zdravih sadik.

Rastline gojim na več različnih načinov: klasično na vrtu in v plastičnih loncih. Enkrat na teden jih pognojim z namenskimi gnojili za čilije. Pomembno je tudi redno pregledovanje rastlin zaradi škodljivcev in zalivanje, ki je nujno na dva do tri dni v najhujši vročini. Plodovi so pripravni za uporabo od avgusta naprej.

Na svoje delo sem zelo ponosen. Na začetku sploh nisem ciljal tako visoko, vendar mi je uspelo in sem zelo vesel, da je tako, saj je bila to moja prva raziskovalna naloga.

Prav tako je bila prva za mojo mentorico Veroniko Babič, sicer tudi mojo profesorico biologije z Gimnazije Ledina. Poleg mentorice sem imel še zunanjo pomoč – izr. prof. Ano Slatnar z oddelka za agronomijo na Biotehniški fakulteti. V njihovem laboratoriju sem namreč opravil analize vzorcev.

Obema mentoricama se iz srca zahvaljujem za vso pomoč. Do državnega tekmovanja je bila zelo dolga pot, ampak se je splačalo.

Naučil sem se ogromno novih stvari, tako o čilijih in konzerviranju kot o kritičnem razmišljanju in prepoznavanju verodostojnih virov informacij

Luka Medic, 3. letnik, Gimnazija Ledina

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.