Časoris
Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Foto: Tomaž Bergoč/Unicef
Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo. Foto: Tomaž Bergoč/Unicef

Cent na cent za boljše življenje

Junior ambasador Unicefa Lovro Gliha obiskuje 9. razred OŠ Bežigrad.

Prosti čas med drugim namenja osveščanju otrok o slabih življenjskih razmerah v številnih državah, med drugim v Gvineji in še posebej v regiji Kankan, kjer so najslabše.

»Mlade hočem ozavestiti, kakšno srečo imamo, in jih spodbuditi, da pomagajo ostalim, pa čeprav s tako majhno stvarjo, kot je donacija za zbiralno akcijo Cent na cent,« pravi.

Noben otrok ne bi smel umreti zaradi bolezni, ki jih lahko preprečimo

Vsak otrok bi moral imeti priložnost živeti v svetu, v katerem ima možnost okusiti srečo, veselje in zdravje, vendar danes ni tako.

Tak primer je Gvineja, kjer je samo 33 odstotkov otrok s kroničnimi okužbami dihal deležnih zdravljenja z antibiotiki. Zgolj 26 odstotkov otrok, mlajših od 5 let, pa je deležnih cepljenja proti pljučnici. Razmere niso bleščeče, še posebej ne v regiji Kankan, eni najbolj prikrajšanih v državi.

Unicef si zato v sodelovanju z oblastmi v Gvineji prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe za 50 tisoč otrok v regiji Kankan. Pri tem potrebujejo pomoč vsakega izmed nas, saj lahko vsaka oseba pomaga, ne glede na starost. Usposobljenih bo kar 200 zdravstvenih delavcev, ki bodo otrokom v oddaljenih vaseh nudili zdravstveno pomoč ter poučevali družine o higienskih razmerah.

Poleg Unicefovih uslužbencev pomagajo tudi domačini. 26-letni zdravstveni delavec Ibrahim s kolesom vsak dan obiskuje obolele v oddaljenih vaseh. Na dan prekolesari več deset kilometrov, da jim zagotovi zdravstveno oskrbo in pomoč.

Desetmesečni deček Mohamed je imel visoko vročino in drisko, zato je prestrašena mama poklicala Ibrahima, ki je ugotovil, da je deček zbolel zaradi umazane vode, ki so jo pili, saj nimajo pitne vode.

V Kankanu je več tisoč takih otrok kot Mohamed in mnogi nimajo take sreče kot on. Veliko otrok umre zaradi driske ali vročine, ki ju lahko preprečimo. Tudi Ti lahko prispevaš k spremembi, pa čeprav še tako majhni; deček, kot je Mohamed, ti bo hvaležen za vse življenje.

 

Slovarček

Kronična okužba je običajno dolgotrajna bolezen, ki se razvija počasi in se ponavlja.

 

Za razmislek

  1. Kako lahko pomagam in naredim nekaj koristnega za nekoga?
  2. Si komu že pomagal/pomagala in ti je bila ta oseba nato hvaležna?
  3. Kako si se počutil, ko si nekomu pomagal/pomagala?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa