Časoris
Cejevci.

Cejevci so imeli radi tršico in tršica je imela rada njih. Še danes je tako.

Učiteljica Sonja Hrvatin je že vrsto let knjižničarka, predvsem pa mentorica vsem mladim bralcem in ustvarjalcem na Osnovni šoli Dušana Bordona Semedela – Koper.

Danes je že izkušena in rutinirana veteranka, a obstaja skupina učencev, ki se dobro in z veseljem spominja njenih prvih, obotavljivih, začetniških korakov.

V učilnico šole na Rozmanovi v Semedeli je prvič stopila v šolskem letu 1981/82.

Nadobudna diplomantka slovenščine in italijanščine je takoj drugo leto postala tudi razredničarka skupini živahnih in razigranih otrok na pragu mladostništva.

Njena prva generacija učencev jo je ljubkovalno poimenovala kar po dekliškem priimku – Cotička. Vzdevek je ostal, čeprav se je kmalu poročila, prevzela možev priimek in sčasoma opustila dekliškega.

V svoje varstvo je dobila cejevce na OŠ Dušana Bordona. Pospremila jih je do osmega razreda, dočakala, da so pred tridesetimi leti uspešno zaključili osnovno šolo, in v zadnjih junijskih dneh zaradi njih verjetno dobila prvi sivi las.

Popolnoma po nepotrebnem.

Cejevci so znali kaj ušpičiti, a da so iz pravega testa, so dokazali, ko so vsi po vrsti zrasli v resne, uglajene in odgovorne državljane.

Trideset let po koncu šole učenci 8. c. OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper iz leta 1985/86 komaj čakajo, da se bodo znova dobili, prešteli še svoje sive lase, obudili spomin dvodnevni končni izlet v Bihać, po katerem so na šoli opustili takšne ideje, in objeli svojo razredničarko.

Njihovo navdušenje dokazuje, da njene prečute noči niso bile zaman.

Če hočeš delati z otroki, jih moraš menda imeti brezpogojno rad.

Draga tršica Sonja, nam se že zdi, da ste nas imeli! Vaš 8. c.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa