Časoris
Tempera.
Tempera.

Če delate s črno tempero, ne recite otrokom, naj si umijejo obraz in roke

Tršica Nina pametuje (bodočim učiteljem)

Dragi kolegi in kolegice,

vem, da to slišite od vseh starejših učiteljev (starejših – nikakor NE starih – učitelji se nikoli ne postarajo!), ampak resnično se mi zdi, da sem še prejšnji teden sedela v učilnici, v kateri sedite vi (upam, da ne čepite v tisti brez oken), na stolu, na katerem sedite vi in razmišljala o žuru, na katerem sem bila prejšnji dan.

Vem, da je marsikdo od vas totalno prepričan v svoj študij, poklic, ki ga čaka … Da že od malih nog ve, kaj želi in kakšno je njegovo poslanstvo. Imela sem veliko takšnih sošolk (žal sem imela bolj malo sošolcev).

No, jaz nisem bila ena od teh srečnih ljudi. V resnici me je ves študij skrbelo, da bom po končani diplomi stopila v razred – poln vreščečih otrok – in ne bom imela pojma, kaj naj tam počnem.

Ni me bilo strah, da ne bi imela avtoritete ali idej za pouk. Se pa spomnim, da sem premišljevala o tem, da nisem dovolj pozorna in skrbna, da ne bom opazila, če bo kakšen otrok kazal križ in se bo zaradi mene prehladil.

Pa ni bilo tako. Biti učitelj je najlepši poklic na svetu! Najlepši!!! Ker lahko delaš sto stvari. Ker si lahko izviren, ustvarjalen in ker je vedno drugače. Ker je trenutek, ko vidiš, kako nekemu učencu zasveti žarnica nad glavo – enak trenutku, ko si ful lačen in prvič ugrizneš v pico. In to je zares lep trenutek. 🙂

Ker kot učitelj nisi samo učitelj, ampak si lahko karkoli. Karkoli v enem dnevu! Mama in ata, čistilka, animator, zdravnik … Na tem mestu naj povem, da zdaj VEDNO opazim, kadar kdo kaže križ. V bistvu sem precej tečna okoli tega.

Ja, saj vem … včasih tudi ni vse kot v reklamah. Včasih je težko. Ampak ne tako težko, da ne bi hotela biti učiteljica. Če bi se odločala še enkrat, bi se tako odločila še enkrat.

Ampak vse to boste sami spoznali. Boste videli, kako fajn bo! Do takrat se pa zabavajte! Res! Spoznajte čim več ljudi, plešite, delajte stvari, ki jih imate radi, pojdite na Erasmus izmenjavo (ki je nekaj najboljšega, kar se vam lahko zgodi v življenju … Ampak o tem se bomo raje pogovorili na štiri oči… 🙂 ), bodite srečni. Ker takšni boste za vaše bodoče mulčke najboljši.

Pa se kaj vidimo… Dragi bodoči učitelji. 🙂

Pa še mali začetniški nasvet, za katerega si želim, da bi ga meni kdo povedal, ko sem začela z delom v šoli. Otroci vas bodo upoštevali dobesedno! Kadar se bodo tako odločili, seveda. Zatorej – če delate s črno tempero, nikoli svojim otročkom ne recite, naj si umijejo obraz in roke. Ker to tudi naredijo. V točno tem vrstnem redu.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa