Časoris
Čas, v katerem živimo. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Čas, v katerem živimo

Pride ta dan … je pred dnevi zapisala Tršica Nina. Takrat še ni vedela, da bo res prišel dan, ko nič več ne bo, kot je še nedavno bilo.

Njeno razmišljanje o tesnobi in o tem, kako jo premagati, objavljamo jutri. Kot je bilo načrtovano, ko tudi še nismo vedeli, da se bomo znašli v časih, polnih tesnobe.

Tršica Nina ponuja nasvete, ki jih lahko skoraj vse udejanimo v naslednjih dneh, ko boste otroci doma, ker bodo šole zaprte.

Tesnoba. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Tesnoba. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Z vami in ob vas bodo ostali doma tudi mnogi starši, ki lahko delajo od doma. Ne bodo mogli ves čas biti zraven, saj bodo morali še vedno opravljati svoje delo.

In tudi za vas naslednji dnevi ne bodo počitniški. Vaše učiteljice in učitelji so vam pripravili naloge in navodila, kako se jih lotiti. Posredovali vam jih bodo prek šolskih spletnih strani ali elektronske pošte. Prepričani smo, da boste tudi pouk na daljavo dobro izpeljali, tako kot dobro izpeljete vse, za kar se potrudite!

Doma ostajate, ker se je Slovenija znašla sredi epidemije, svet sredi pandemije.

Kako ravnati? H komu se zateči?

Iskanje resnice v svetu novic. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

V Časorisu smo minuli teden zbirno poročali o pojavu in širjenju koronavirusa, za starše in učitelje smo pripravili tudi zapis Kako govoriti o koronavirusu z otroki.

V svojem poročanju želimo biti stvarni, obenem ne želimo, da informacije o virusu preplavijo vse druge.

Ob 6.00 zjutraj bomo zato še naprej objavljali novice iz Slovenije in sveta, ki ne bodo povezane z virusom, ob 18.00 pa na kratko zadnje novice o pojavu koronavirusa.

Časoris ustvarja majhna ekipa ene zaposlene in peščice rednih sodelavk in sodelavcev. Trudili se bomo, da bomo kljub svojim omejenim zmožnostim vam, otrokom, in vašim staršem ter učiteljem tudi v teh negotovih časih prinašali informacije, ki bi vas lahko zanimale ali bi jih morali vedeti.

Pouka in drugih šolskih dejavnosti ne moremo nadomestiti, lahko pa na pomoč pridemo z različnimi idejami, kako preživeti prihodnje dni: kaj bi lahko prebrali, kaj pogledali, katere družabne igre so primerne za čas, ko se je bolje čim več zadrževati doma.

Bodi faca. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Veseli bomo tudi vaše podpore. Verjamemo, da je Časoris dober za otroke in pomemben vir verodostojnih informacij. Razveselijo nas vaša pisma, v katerih nam sporočate, kaj se vam dogaja, pohvale v komentarjih, všečki naših objav in naše strani na Facebooku. Radi imamo, če nam sledite na Twitterju in Instagramu in če tudi tam všečkate naše objave.

Neskončno dragocena je tudi finančna podpora odraslih. Vsak evro šteje, vsak evro pripomore, da boste otroci lahko še dolgo v Časorisu prebirali zanesljive informacije.

V prihodnjih dneh tudi Časorisovci ostajamo doma in sledimo priporočilom strokovnjakov. Izogibamo se tesnih stikov, (če) kašljamo v rokav, si temeljito in večkrat na dan umivamo roke, ne segamo z rokami v bližino oči, nosa in ust ter na sploh skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Te dni boste morali večino časa preživeti doma, brez svojih prijateljev. Družbena omrežja bodo pomagala, da boste v stikih z njimi. A kljub temu za zaslonom ne preživljajte preveč časa, sledite priporočilom svojih staršev, odmerjeni čas pa uporabite za klepet s prijatelji, za poslušanje glasbe, morda za virtualni obisk muzeja ali potovanje v druge kraje s spletnimi pripomočki in seveda za branje Časorisa :-).

Predvsem pa: bodite spoštljivi, prijazni in strpni, pazite nase, ostanite zdravi in srečno!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
23°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.