Časoris
Branje. Vir: Pixabay
Foto: Pixabay

»Cankarjevci« bodo brali Ferija Lainščka in Vinka Möderndorferja

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Zagotovo si že slišala za Cankarjevo tekmovanje. Po vsej verjetnosti ga izvajajo tudi na vaši šoli, ali pa si na njem že tekmovala.

To je tekmovanje s področja slovenščine, na katerem lahko sodelujejo učenci vseh razredov osnovnih in srednjih šol. Zahtevnost se stopnjuje glede na starost.

Če želiš tekmovati, moraš prebrati knjigo, izbrano za tvojo kategorijo. O njej moraš dobro razmisliti in jo razumeti. Zakaj se zgodba konča tako, kot se? Kako se počutijo literarni junaki? Kaj ti je v knjigi bilo všeč in kaj ne?

Starejši učenci seveda pišemo veliko bolj poglobljen, razlagalni spis. Odgovori na zgornja vprašanja niso dovolj.

V 8. in 9. razredu ter v srednjih šolah je tekmovanje trostopenjsko – šolsko, regijsko in državno. Na šolskem dobiš priznanje za sodelovanje, na regijskem bronasto ter na državnem srebrno ali zlato priznanje.

Ula Robida, ki je v lanskem šolskem letu dosegla 1. mesto v državi v kategoriji 9. razred, pojasnjuje: »Vsaka knjiga ima svoj čar. Pri nekaterih lahko odtavaš v drugačen, neresničen, domišljijski svet, z drugimi pa iščeš vzporednice v vsakdanjem življenju. Iskati vzporednice: to je namen Cankarjevega tekmovanja.«

Široko odprite oči in kritično opazujte svet okrog sebe, berite raznovrstno literaturo in jo med seboj povezujte ter se poskušajte vživeti v svet, ki ga doživljajo literarni junaki.

Ula Robida, zmagovalka v kategoriji 9. razred

V šolskem letu 2021/22 smo osmo- in devetošolci brali knjigo Nataše Konc Lorenzutti Gremo mi v tri krasne. Tisti, ki smo se uvrstili na državno raven, pa smo brali še knjigo Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor.

Razmišljajte s svojo glavo, poskušajte si zapomniti čim več povratnih informacij, ki jih boste dobili od mentorja. Predvsem pa, poleg znanja o knjigi, ki je nujno, pokažite tudi delček sebe, svoje ustvarjalnosti in unikatnosti, ki vas dela drugačne.

Nuša Bohak, zmagovalka v kategoriji 8. razred
Pesniška zbirka Ne Ferija Lainščka. Vir: FB
Pesniška zbirka Ne. Vir: založba Litera

V letošnjem šolskem letu bodo za Cankarjevo priznanje učenci 6. in 7. razredov brali pesniško zbirko Ne avtorja Ferija Lainščka.

Romeo in Julija iz sosednje ulice. Vir: Bralnaznacka.si
Pesniška zbirka Romeo in Julija. Vir: bralnaznacka.si

Letošnjim tekmovalcem svetuje: »Izberejo naj tiste pesmi, ki so jim blizu, ki jih lahko začutijo in po svoje podoživijo. Upajo naj si tudi reči, če se s sporočilom kakšne pesmi ne strinjajo. Predvsem pa si želim, da bi se ob branju in tudi na tekmovanju zabavali in se imeli lepo.«

Učenci 8. in 9. razredov pa se bodo spopadli s pesmimi iz zbirke Romeo in Julija s sosednje ulice Vinka Möderndorferja. Njihova glavna tema je najstniška ljubezen.

»Kadar imaš rad, moraš biti iskren in brez sramu. Če se v življenju naučimo imeti rad in če smo sposobni to tudi pokazati, kadar je treba, potem bo naše življenje srečno,« poudarja Möderndorfer.

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.