Časoris
Trgovine v Camden Townu v Londonu. Foto: Johncox1958/Dreamstime
Trgovine v Camden Townu v Londonu. Foto: Johncox1958/Dreamstime

Camden je svet drugačnosti v središču Londona

Do Londonskega predmestja Camden Town sem se pripeljala s podzemno železnico, ki me je že prvi dan seznanila s svojim značilnim vonjem.

Spominja na žveplo in železo. Stopila sem z vlaka in se po stopnicah povzpela na površje.

Prispela sem v Camden Town, krajše Camden.

Londonsko predmestje Camden Town je kulturno, nakupovalno, alternativno in glasbeno središče Londona, ki ostane v spominu. Foto: Baloncici/Dreamstime
Londonsko predmestje Camden Town je kulturno, nakupovalno, alternativno in glasbeno središče Londona, ki se vtisne v spomin. Foto: Baloncici/Dreamstime

Za dobrodošlico me je ovil vonj marihuane, pomešan z vonjem cigaretnega dima.

Na vsaki strani Camden Towna sem opazila hiše. Vsaka je drugačnega odtenka in v pritličju imajo najrazličnejše trgovine za mimoidoče.

Na ulici mrgoli pouličnih umetnikov.

Likovniki prodajajo umetnine na lesenih stojalih ali mizah, pred katerimi sedijo na armafleksu, popolnoma osredotočeni na ustvarjanje.

Sprehodiš se mimo glasbenikov, srečaš brezdomca ali narkomana.

Camden je tudi nakupovalno središče Londona. Pritličja stavb so trgovine. Pročelja so oglasni panoji, ki obiskovalce vabijo z velikanskimi maketami izdelkov. Foto. Nuša Bohak
Camden je tudi nakupovalno središče Londona. Pritličja stavb so trgovine. Pročelja so oglasni panoji, ki obiskovalce vabijo z velikanskimi maketami izdelkov. Foto. Nuša Bohak

V trgovinicah prodajajo marsikaj. Obiskala sem eno s športno obutvijo znamk Adidas, Nike Air Jordan in Balenciaga.

Na vsakem koraku so tudi trgovinice s plastičnimi izdelki iz Kitajske.

Spominke se splača kupiti tukaj, ker so glede na londonsko središče ali ostala predmestja zelo poceni. Magnet dobiš že za dva funta, obesek za ključe pa za funt.

V teh trgovinah je tudi neopisljiva izbira vejpov vseh vrst in okusov, kakršnih v Sloveniji enostavno ne vidiš. Zložene po barvah opaziš že na daleč, prodajajo pa jih tudi po dokaj ugodni ceni (sedem evrov).

Poceni pa niso le spominki in nikotinski izdelki, temveč tudi knjige.

Angleške knjige, ki jih v Sloveniji dobiš v knjigarni Felix ali Mladinski knjigi za dvanajst do petnajst evrov, so tam pet funtov ali celo manj.

Za občutek: kupila sem šest knjig za dobrih 25 funtov, kar je okrog 30 evrov.

Mesto ne živi samo zaradi ljudi, ampak tudi zaradi vseh barv, v katere so odete stavbe.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Namesto velikih tabel z imeni trgovin, kot so na primer v nakupovalnih centrih, so na fasadah nalepljene ogromne makete izdelkov, ki jih prodajajo. Recimo gromozanski športni čevlji. Ne manjkajo niti barvni grafiti.

Navdušili so me tudi prehodi za pešce, ki niso črno-beli, temveč na tla naslikana zastava lgbtq+. Ljudje tako v Camden Townu kot tudi v Londonu se ne ozirajo na rdečo luč – če ni avta, prečkajo cesto!

Londonsko predmestje Camden Town je drugačno od ostalih predmestij in polno alternativ, tudi pri prečkanju ceste. Foto: Nuša Bohak
Londonsko predmestje Camden Town je drugačno od ostalih predmestij in polno alternativ, tudi pri prečkanju ceste. Foto: Nuša Bohak

Camden Town ti zaradi svoje živahnosti in chill pridiha ostane v spominu kot mesto, ki je drugačno od ostalih predmestij.

In hkrati mesto, kjer je lahko vsak to, kar je.

Camden je kraj, kjer ne obsojajo nikogar.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.