Časoris
Učiteljica Nina Jelen, zmagovalka natečaja BetterInternet4Kids. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Učiteljica Nina Jelen, zmagovalka natečaja BetterInternet4Kids. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Bravo, Tršica Nina!

Tršico Nino, tisto, ki zna tudi najmlajšim razložiti, kakšne pasti prežijo nanje na spletu, kar malo razganja od ponosa.

V Bruslju je namreč na natečaju SaferInternet4EU, ki ga je pripravila Evropska komisija v okviru programa Better Internet for Kids, prejela nagrado v kategoriji za učitelje.

Njena pot do zmagovalnih stopničk ni bila čisto preprosta.

Najprej si je morala zamisliti ful kul projekt. No, njej tudi to ni bilo težko. Nenazadnje je Nina tista učiteljica, ki je povabila otroke, naj se ji zaupajo, nato pa se jim je zaupala še sama.

Navsezadnje je že ustvarila zlata pravila fac in faconov ter možičke za grički, ki jih je nato prelila še v slikanico Ženičke in strički za daljnimi grički.

Nina Jelen se je naloge lotila tako, da je svojo učilnico spremenila v virtualni svet. Otroci so si ustvarili virtualne profile (a le na kartončkih) in se odločili, koliko informacij o sebi želijo deliti. V različne kotičke v razredu je postavila klepetalnice, liste z napisanimi komentarji, na katere so učenci dopisali svoje misli. Komentarji, ki jih je napisala sama, so bili lepi in žaljivi – taki, kot so na spletu. Na koncu so vsi skupaj še razpravljali o obnašanju na spletu in o pasteh, ki tam prežijo nanje, ustvarili knjigo in se izrazili še skozi druge umetniške izdelke.

Potem se je morala uvrstiti med nominirance za nagrado.

In nazadnje je morala prepričati glasovalce po vsej Evropi, da so prav njej zaupali svoj glas.

»Rada delam, kar delam, ampak ko za svoje delo dobiš neko priznanje in nagrado, je občutek res izjemen,« je po podelitvi nagrade povedala Nina Jelen za Časoris.

»Eden od udeležencev je rekel, da ima občutek, kot da je na podelitvi Oskarjev, ampak da je ta podelitev še toliko bolj pomembna, ker mi delamo z otroki – in kaj je bolj pomembno kot to?«

In zakaj se ji zdi pomemben program, v katerem se je tako izvrstno odrezala?

»Ponovno sem si potrdila, da se je z otroki treba pogovarjati o spletu. Da jim vzameš telefon in dostop do spleta, ni rešitev. Treba jih je naučiti, kako naj oboje uporabljajo. Osrednja tema današnjega dogodka so bili spletni izzivi. Starši in učitelji se moramo nujno izobraziti na tem področju. Tako da … Veliko dela me … nas … še čaka. :-)«

In kako se je Tršica Nina predstavila? Oglej si njen predstavitveni video, ki ga je posnela z Metko Dolanc, dijakinjo Gimnazije Trbovlje!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.