Časoris
Kostum ananasa. Vir: Beautyfull blog
Kostum ananasa. Vir: Beautyfull blog

Bi nov skin? Zberi odpadke in pritisni na gumb za ustvarjanje!

Pust je eden mojih najljubših praznikov.

Pa ne zato, ker prežene zimo, ker sem lahko razbojnik ali ker lahko sosede žicam za sladkarije – no, tudi to je super, priznam. Všeč mi je, ker lahko takrat po mili volji režem, barvam, lepim ali kako drugače sproščam svojo ustvarjalnost. Kostume si namreč izdelujem sama, in to iz navlake, ki jo imamo doma najbrž vsi.

Od počenega lonca do … pustne pravljice

Moje pustno ustvarjanje se včasih začne z idejo, včasih pa s kakšnim odsluženim ali pokvarjenim kosom.

Mami me namreč spodbuja (pa tudi pomaga pri izdelavi), da pustno masko izdelam iz stvari, ki jih imamo doma, torej da recikliram neuporabne stvari.

Za kostum ananasa sva npr. uporabili rumeno oblekico, ki sem jo nosila vse leto in mi je bila še ravno prav. Nanjo sva prilepili papirni (washi) lepilni trak v tak vzorec, da je bilo videti kot ananasova lupina. Zelenje sva izdelali iz obroča s krono, na katerega sva prišili liste iz zelenega filca.

Podobno enostavno sva naredili tudi kostum pajka; iz stare odeje, na katero sva narisali pajkovo mrežo, in nekaj kosmatih žičk, ki sva jih vtaknili v figo iz las, da je bila ta videti kot pajek.

Ali pa kaktus, za katerega sva na zeleno obleko prišili prepognjene slamice, da so nastale bodice.

Kostum kaktus. Vir: Beautyfull blog
Kostum kaktus. Vir: Beautyfull blog

Nasveti za izdelavo recikliranega kostuma 

Pust ni pust, razen če si ti 😉 .

Da ne bo izgovorov, zakaj tudi ti nisi maškara, te vabim, da se potrudiš in ustvariš svoj recikliran kostum. Bolj zabavno je, kot če si omisliš nov skin.

Lahko slediš tem korakom:

  1. Če ne veš, kaj bi bil, na kup zloži stvari, ki jih imaš doma, so zanimive, a morda ne služijo več svojemu namenu, ali so pokvarjene. Poglej, na kaj te spominjajo, kaj bi lahko iz tega sestavil. 
  2. Ko dobiš idejo, željo, kaj boš, razmisli ali na spletu poglej, katere so glavne lastnosti in posebnosti tega lika … ananas je rumen z zeleno krono in tipičnim vzorcem, kaktus je zelen in ima bodice, žirafa ima značilen vzorec kože, dolg vrat, rožičke na glavi in dolge trepalnice … ni treba, da posnemaš vse lastnosti, dovolj je, da uporabiš tri glavne, pa se bo razpoznalo, kaj si.
  3. Naredi načrt, kako kostum izdelati, in pripravi vse potrebno, vključno z orodjem oz. pripomočki. 
  4. Če se ti zdi, da ti del kostuma manjka, npr. cvet kaktusa, se še enkrat ozri naokrog in poglej, če lahko uporabiš kaj uporabnega, ne da bi se to uničilo. Cvet kaktusa je lahko npr. gobica za prhanje, klobčič volne, scrunchie (elastika za lase) …
  5. Za izdelavo si vzemi dovolj časa, a vseeno jo poenostavi – pomembneje je, da kostum končaš, kot da kompliciraš z nepomembnimi detajli, če zanje nimaš časa. 
  6. Da bosta izdelava in kostum okolju prijazna, uporabi čim manj novih stvari. Pazi tudi, da pri ustvarjanju narediš čim manj odpadkov, te pa pravilno odvržeš.
  7. Po koncu pusta kostum podari v uporabo še komu ali pa ga razstavi na osnovne materiale, da jih porabiš še ob kakšni drugi priložnosti.
Kostum pajka. Vir: Osebni arhiv
Kostum pajka. Vir: Beautyfull blog

Raj(anje) v šoli

Pustovati z družino in prijatelji je super, zabavno pa je tudi v šoli.

Na naši šoli pust praznujemo učenci od prvega do petega razreda, ampak po mojem mnenju bi pust lahko praznovali prav vsi.

Zberemo se v telovadnici, kjer se zabavamo ob plesu in razkazovanju kostumov. Večina učencev se res potrudi in zato smo imeli na šoli poleg princesk in ‘fortnajta’ že kar nekaj res zanimivih maškar: koš za smeti, semafor, kačo, čajno vrečko, moj sošolec je bil celo Facebook!

Oblečene so tudi učiteljice razrednega pouka. Običajno se dogovorijo in sestavijo skupinsko masko; lani so bile čebelice.

Komaj čakam, da vidim, kaj so si zamislile letos … in ali se jim bosta pridružili tudi podravnateljica in ravnateljica. 

In jaz? Idejo in material že imam, čas pa tudi … hura počitnice, grem ustvarjat!

Amalja V. P., 6. razred, OŠ Trnovo

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa