Časoris

Belgijski kralj in Filmski teden Evrope

Si predstavljate, da ne bi mogli več potovati?

Da na morju ne bi mogli več brskati po spletu?

Ali da se ne bi mogli šolati v tujini, če bi si to želeli?

Res je, vse to se zdi skoraj nepredstavljivo. A še pred kratkim takšne pridobitve niso bile samoumevne, kar pa smo mnogi že pozabili.

Prav zato so se v Evropski komisiji odločili, da bodo pripravili vseevropsko kampanjo #EUandME (EU in jaz).

Prizor iz filma Oona in medved. Vir: Evropska komisija
Prizor iz filma Oona in medved. Vir: Evropska komisija

Pomemben del kampanje je pet kratkih filmov o prednostih in priložnostih, ki jih imajo mladi v Evropski uniji.

Med njimi so:

Mobilnost. Film Življenje v hostlu režiserja Matthiasa Hoeneja pripoveduje zgodbo o babici, ki hrepeni po tem, da bi videla znamenitosti Evrope. Ker si potovanja ne more privoščiti, njena vnuka skujeta načrt, kako zaslužiti dovolj denarja, da bi ji uresničila sanje.

Človekove pravice. Film Debi režiserja Daliborja Matanića je zgodba mladega hrvaškega kmeta, ki je velik nogometni talent, a se zaradi negotovosti glede svoje spolne usmerjenosti s soigralci ne more zbližati. Šele ko razkrije, kar ga teži, se stvari lahko obrnejo drugače.

Razvoj spretnosti in poslovanje. V filmu Žurer režiser Jorgos Zois predstavi petindvajsetletnega Alexa, ki bi naredil vse, da bi lahko še naprej plesal. V dolgočasni službi se čuti ujetega, ob nenadni iskrici navdiha pa spozna, da se njegova strast in poklicna pot ne izključujeta.

Trajnostni razvoj. V filmu Oona in medved režiserke Zaide Bergroth se odtujena Dalva in njen oče znajdeta sredi nedotaknjene narave. Ko se dekle v gozdu izgubi, jo zajame panika. A pot do doma – in do očeta – ji pomaga najti prav gozdno bitje. Film je bil posnet v Bohinju.

Digitalno okolje. Film Samotar režiserja Tomasza Koneckega pripoveduje o Poljaku Janu, ki živi v brunarici globoko v hribih. Ko po spletu naroči par smučarskih čevljev, se zaljubi v dostavljavko. Da bi jo znova videl, predvsem pa ji izpovedal svoja čustva, se mora krepko potruditi.

Na prizorišču filma Debut. Vir: Evropska komisija
Na prizorišču filma Debut. Vir: Evropska komisija

Vsi kratki filmi so med drugim uvrščeni v program Filmskega tedna Evrope, ki bo trajal do 27. maja.

V tem času se bo v 14 krajih po Sloveniji zvrstilo 39 brezplačnih projekcij sodobnih evropskih filmov.

Med njimi bo tudi Nečista kri, prejemnica letošnje nagrade LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope se je začel s projekcijo filma Belgijski kralj v Hiši EU, kamor je Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji obiskovalce povabilo nocoj. Kot prvo si tako lahko ogledajo izmišljeno zgodbo o belgijskem kralju in njegovem reševanju monarhije, obenem pa tudi o mejah in prihodnosti Evrope.

Projekcija je hkrati tudi peti dogodek v sklopu serije Odkrivaj EU.

Slovarček

Projekcija je prenašanje slik, fotografij, filmov z optično pripravo na (projekcijsko) platno, steno.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
-8°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.