Časoris
Če razmišljaš o novi krajši frizuri, te spodbujam, da lase doniraš. Morda boš morala še malce počakati, da bodo dovolj dolgi, vendar se splača, pravi Amalja. Vir: Beautyfull Blog
Če razmišljaš o novi krajši frizuri, te spodbujam, da lase doniraš. Morda boš morala še malce počakati, da bodo dovolj dolgi, vendar se splača, pravi Amalja. Vir: Beautyfull Blog

Amalja je podarila lase v dobrodelne namene in to lahko storiš tudi ti

Ali veš, da lahko svoje lase podariš v dobrodelne namene?

Iz njih namreč izdelujejo lasulje za otroke, ki so jim zaradi kemoterapije ali bolezni izpadli lasje.

Svojo izkušnjo je zaupala Amalja Veger Poles, trinajstletnica, ki se je čez noč (pravzaprav kar v nekaj sekundah) iz dooolgolaske spremenila v kratkolasko.

Če imaš vse življenje dolge in goste lase, potem si najbrž slej ko prej zaželiš spremembe, meni Amalja. Želja po spremembi pa je lahko razlog za dobrodelnost.

Tvoji lasje lahko razveselijo otroka ali mladostnika, ki se spopada z boleznijo. Vir: Beautyfull Blog
Tvoji lasje lahko razveselijo otroka ali mladostnika, ki se spopada z boleznijo. Vir: Beautyfull Blog

Kje si izvedela, da lahko doniraš lase, in kaj si si o tem mislila, ko si za to slišala?

Za donacijo mi je povedala mami. Ne spomnim se točno, kaj sem si o tem takrat mislila, vendar se mi zdi, da sem bila takoj za.

Kdaj si se odločila, da se boš postrigla na kratko in lase donirala? Je to že dlje časa nazaj, si morala čakati še na ustrezno dolžino las?

Že dlje časa sem razmišljala o spremembi frizure, predvsem sem si želela ostriči moje res dolge lase, ker je bilo z njimi precej dela, pa še vroče mi je bilo pogosto.

Dokončno odločitev, da se od njih poslovim, sem sprejela že pred enim letom. A takrat so bili lasje še malo prekratki za doniranje, poleg tega pa so bili frizerji zaprti zaradi korone. Tako je bila odločitev, da s striženjem še malo počakam, prava.

Vir: Beautyfull Blog
Vir: Beautyfull Blog

Si striženje prepustila poznanemu frizerju? 

Najprej sva si z mami prebrali, kaj moraš upoštevati pri striženju las za donacijo, potem pa sva se odločili, da se bom prepustila kar frizerju, ki bo znal narediti tudi pravo spremembo frizure.

V salonu so bili s postopkom striženja za donacijo las že seznanjeni, tako da so bili zelo spodbudni, prijazni in veseli, da sem se za to odločila.

Kakšni so bili tvoji občutki glede striženja?

Na začetku sem bila zelo samozavestna, ko pa je frizerka odstrigla prvi čop las, sem postala malce živčna. Bila sem prestrašena, kako bom videti s kratkimi lasmi.

A ko so bili odstriženi vsi štirje čopi, nisem mogla verjeti, kako lahko frizura spremeni videz človeka. In prav super sem se počutila zaradi spremembe in zaradi dobrodelne geste.

Vir: Beautyfull Blog
Vir: Beautyfull Blog

Tudi drugim svetuješ to izkušnjo?

Če razmišljaš o novi krajši frizuri, te spodbujam, da lase doniraš. Morda boš morala še malce počakati, da bodo dovolj dolgi, vendar se splača. Spremenila boš svoj videz, tvoji lasje pa bodo, namesto da bi postali nekoristen odpadek, razveselili otroka, ki ima poleg bolezni, s katero se sooča, tudi težave s sprejemanjem svojega novega videza brez las.

‘Svobodna.’ To je bila njena prva izjava, ko sva stopili iz frizerskega salona Masha, kjer se ji je želja uresničila. Njen nasmeh ob tem je bil res nekaj najlepšega. Vidim jo, kako ponosna je, da je to naredila. In kako všeč ji je, da ima pol lažjo glavo, pa še novo, moderno frizuro.

Nika, Amaljina mama

Kako lase podariti v dobrodelne namene?

  1. Lase operi brez balzama, samo s šamponom.
  2. Dobro (res popolnoma) jih posuši, a brez oblikovanja. Naj bodo v svoji naravni obliki, torej skodrani, valoviti, ravni …
  3. Če imaš las veliko, na glavi ustvari prečke, da dobiš več približno tri centimetre debelih čopov. Amalji je frizerka iz salona Masha lase razdelila na štiri dele.
  4. Čope spni v vrsti z elastiko na treh delih; na vrhu, pri konicah in vmes.
  5. Z ostrimi škarjami zareži nad zgornjo elastiko.
  6. Čope shrani v čisto kartonsko škatlo ali nepremočljivo kuverto.
  7. Če prejemnik tako zahteva, vanjo položi tudi izpolnjen obrazec za donacijo.
  8. Škatlo odnesi na pošto in pošiljko pošlji priporočeno na želeni naslov.

Amalja je svoje lase podelila angleški fundaciji Little Princess Trust, ki otroke po kemoterapijah razveseli z brezplačnimi lasuljami. Tudi slovenske otroke.

Salon, ki pri nas za to organizacijo zbira lase, je Frizerski studio 3ka v Domžalah. Lase pa zbirajo tudi druge številne organizacije. Vsaka organizacija ima rahlo drugačne zahteve, kakšne lase (barve, dolžine) sprejemajo, zato se pred striženjem o podrobnostih pozanimaj na njihovih spletnih straneh.

Nika Veger, blogerka in Amaljina mama

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.