fbpx
Časoris
Moj bratranec in sestrična se gresta po zajtrku kopat in potem do kosila malo delata za šolo. Na kosilo hodi skupaj vsa družina. Po kosilu ponavadi počivajo na plaži. Potem gredo vsi skupaj deskat na valove. Vir: Pixabay
Moj bratranec in sestrična se gresta po zajtrku kopat in potem do kosila malo delata za šolo. Na kosilo hodi skupaj vsa družina. Po kosilu ponavadi počivajo na plaži. Potem gredo vsi skupaj deskat na valove. Vir: Pixabay

Ali na Baliju pogrešajo sneg?

Moja sestrična Uma in bratranec Diego živita v Indoneziji. Nekaj časa so na otoku Bali, kjer imajo hišo, preostali čas pa na otoku Mentawaii, kjer ima moj stric Rok resort, ki se imenuje Aloita.

Tudi sama sem bila že dvakrat na Baliju in enkrat na Mentawaiih. Bratranec in sestrična se šolata od doma prek programa, ki jima ga pripravi njuna domača učiteljica, ki sicer živi v Avstraliji.

Na vsake toliko časa pride k njim na Bali in v njihovi hiši ostane po kakšen mesec ali več. Obišče jih tudi na Mentawaiih in tam spi v bungalovih, v katerih so navadno turisti, ki pridejo v resort. Vsako leto med poletnimi in zimskimi počitnicami obiščejo Slovenijo.

Drugače pa obiskujejo različne dežele po svetu. Na otoku ni nikoli dolgčas, imajo skate park, morje … 

Na otoku je tudi veliko živali: imajo 4 pse, ki so na otok prišli pred njimi, imeli so letečo veverico, ki so jo rešili, ko je padla iz gnezda. Ko je bila dovolj stara, so jo izpustili in je odletela.

Diego je medtem, ko so imeli doma veverico, našel pitona. Bil je manjši, zato ga je Diego hotel obdržati, ampak ga ni mogel, ker so imeli takrat veverico in bi jo lahko pojedel.

Bali. Vir: Pixabay
Bali. Vir: Pixabay

Njun dan poteka približno takole. Zjutraj se zbudita po navadi vsak ob svoji uri in gresta do resorta na zajtrk. Tam jima kuhar pripravi, kar naročita. Ko pojesta, se gresta kopat in potem do kosila malo delata za šolo. Na kosilo hodi skupaj vsa družina. Po kosilu ponavadi počivajo na plaži. Potem gredo vsi skupaj deskat na valove.

Ko se vrnejo, gredo v bar in naročijo smutije, ki jim jih pripravi Willson – natakar. Potem gresta po navadi v sobo z igrami in igrata biljard ali pingpong. Zvečer pa gledata film v majhnem kinu. Na otoku imata tudi domačo učilnico. 

Praznovanje v Sloveniji

Prazniki – najčarobnejši del leta, ki se bliža. Pri nas praznujemo božič. Za božič postavimo božično smrekico in jo okrasimo. 

Doma v krogu družine pripravimo božično večerjo in naslednje jutro nas pod smrekico čakajo darila od dobrega moža Božička. 

Praznujemo pa tudi novo leto. Za novo leto nas obišče še en dobri mož – dedek Mraz. Za novo leto odštevamo do polnoči. Meni je od vseh praznikov najljubši božič, ker dobimo darila. 

Vprašanja za prijatelje/sorodnike v Indoneziji: 

1. Ali so na otoku tudi morski psi? 
2. Ali imate na otoku tudi svoje živali, na primer kokoši? 
3. Kaj najraje jeste na otoku? 
4. Se kdaj naveličate samo peska in morja in si želite drugam? 
5. Ali pogrešate sneg? 
6. Koliko stopinj ima morje? 
7. Ali je celo leto morje enako toplo? 
8. Ali je v morju kakšna nevarna riba? Katera? Ali je smrtonosna? 
9. Ali pri vas praznujejo božič? Kako ga praznujete? 

Tiara Gnezda Rekić, 8. razred, OŠ Hinka Smrekarja

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa