fbpx
Časoris
Izumiteljem se vseskozi porajajo nove zamisli in izumljajo nove stvari ter tako olajšujejo in izboljšujejo naše življenje. Vir: Adobe Stock
Izumiteljem se vseskozi porajajo nove zamisli in izumljajo nove stvari ter tako olajšujejo in izboljšujejo naše življenje. Vir: Adobe Stock

Ali Luka Dončić praznuje 26. april?

Hej, ali veš, kaj je patent, model, znamka?

Če nisi čisto prepričan, beri naprej. Zagotovo pa si avtor in se ponašaš z avtorsko pravico!

Stikaš kdaj po podstrešju? Je tam še spravljen kakšen zelo velik lonec? Za vsak slučaj, če bi zmanjkalo elektrike?

Lonec je bil namenjen kuhanju perila, in če je bilo perilo nekoč snežno belo zaradi truda babic, je danes življenje veliko lažje, saj imamo pralni stroj. V šolo ti ni več treba nekaj kilometrov peš, ampak na telefonu preveriš odhod naslednjega avtobusa ali zajahaš kolo. Nekdo je vse našteto izumil.

Kaj je izum in kaj patent?

Zakaj je tvoja nova rolka boljša kot prejšnja, računalnik zmogljivejši?

Ker nekdo tuhta in izboljšuje. Imenuje se izumitelj. Ni samo znanstvenik z nakomolčniki in epruveto. Lahko je kdorkoli. Tudi ti si lahko izumitelj! Izumiteljem se vseskozi porajajo nove zamisli in izumljajo nove stvari ter tako olajšujejo in izboljšujejo naše življenje. Kolo, smuči, svetilnik in bumerang so primeri več tisoč let starih izumov, ki so v rabi še danes!

Izumitelj si za čas, ki ga je porabil za razvijanje svojih zamisli, zasluži nagrado. Prav tako pa potrebuje zagotovilo, da se z njegovim izumom nihče ne bo okoristil brez njegovega dovoljenja. Za izum lahko prejme patent, ki velja 20 let. V zameno za patent postane izum javen. Tako patenti pomagajo širiti novo znanje in napredek v znanosti in tehniki. Prvo varstvo patenta je bilo podeljeno že leta 1474 v Benetkah!

Precej je izumov, ki so se jih domislili mladi in jih uporabljamo še danes. Sladoled na palčki,  »lučka«, je bil izumljen že leta 1905, trampolin 1930, naušniki pa že pred skoraj 150 leti. Ameriški politik Benjamin Franklin je leta 1717 kot otrok izumil plavutke, Louis Braille pa pisavo za slepe. Izumi so že od nekdaj!

Znamka

Vir: TMView
Vir: TMView

Dončić, Dončić! Si tudi ti njegov navijač? Imaš kakšen izdelek z njegovim imenom, morda majico? Kaj piše na njej, LD7, Luka Magic 77?

Vse to so Lukove znamke. Ima jih kar 12. Znamke je zavaroval, ker želi, da lahko le on uporablja ime in znak v znamki, kot si ga je zamislil in po katerih ga navijači poznajo.

Znamka je lahko karkoli – beseda, slogan, hologram, zvok. Toblerone je 3D znamka, šiv na žepu kavbojk je lahko znamka, Milka ima barvno znamko. Tudi ti si lahko imetnik znamke. Omogoča ti, da jo smeš uporabljati le ti.

Model

»Si pa res en model!« To navadno rečemo nekomu, ki je izviren, originalen. Tako kot model, ki ga lahko zavarujemo. Največkrat ga povezujemo s področjem oblikovanja, ker prikazuje zunanji videz izdelka. Je tvoje kolo lepo? Seveda, nekdo se je potrudil, da ga je oblikoval v privlačno obliko in oblekel v lepo barvo.

Ali je tvoj telefon model? Še bolje! Ponašaš se z izdelkom, ki ima znamko (ime), model (videz), patente (tehnične izboljšave) in avtorsko pravico (programska oprema). Kul, kajne?

Ko ga boš naslednjič vzel v roke, pomisli, da je tvojo napravico razvijalo in izboljševalo ogromno ljudi z veliko znanja, da jo lahko ti danes uporabljaš za vse mogoče in z njo lahko celo telefoniraš. Dober občutek, kajne?

Avtorska in sorodne pravice

YouTube, Deezer – vedno! Ariana Grande, Billie Eilish – vedno in povsod!

Kar naprej bi ju poslušal, kajne? Res sta dobri! Tudi onidve sta avtorici in jima pripada avtorska pravica za njune glasbene stvaritve. Avtorska pravica varuje vse mogoče: knjige, skladbe, slike, filme, multimedijske izdelke in računalniške programe.

Tudi ti si avtor – veliko tvojih izdelkov, ki jih ustvariš, je tvoje avtorsko delo, za katero imaš avtorsko pravico: šolski spis, govorna vaja, predstavitev .ppt, skladba, ki jo zaigraš na kitaro.

Avtorska pravica ima tudi bratrance in sestrične, imenujemo jih sorodne pravice. Te imajo izvajalci – kot pevki Ariana Grande in Billie Eilish – proizvajalci zgoščenk, filmski producenti, televizijske hiše, založniki in proizvajalci podatkovnih baz.

Aja, ali Luka praznuje 26. april? Mogoče ne, bi ga pa lahko, ker je to svetovni dan intelektualne lastnine!

Vir: Urad za intelektualno lastnino RS
Vir: Urad RS za intelektualno lastnino

Več o intelektualni lastnini si lahko prebereš na originalen.si.

Za razmislek

  1. Ozri se okoli sebe in poskusi najti čim več predmetov, ki so lahko varovani s pravicami intelektualne lastnine (patenti, modeli, znamke, avtorska pravica).
  2. Izmisli si ime in videz svoje znamke in jo nariši.
  3. S katerega področja bo tvoj izum?

***

Prispevek je pripravil Urad RS za intelektualno lastnino.

Časorisov pokrovitelj

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo tudi podjetja in ustanove.
S tem nam pomagajo, da ustvarjamo vsebine za otroke.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
33°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa