Časoris
Ali iz Irana. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Ali iz Irana. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Ali iz Irana bo nogometaš v Sloveniji

Petnajstletni Ali je v Slovenijo prišel z očetom pred tremi leti kot politični begunec. Mama je s sestrico ostala v Iranu.

»Oči je odločil, da greva, ker je v Iranu zdaj zelo slabo. Ljudje so jezni, ker republika ni več v redu, jezni so na politiko, na predsednika države in vlade.«

Ker sta domače mesto zapustila na vrat na nos, sta v Slovenijo pripotovala z malo prtljage in brez družinskih fotografij. Za pot sta plačala 15 tisoč evrov.

Prva dva meseca sta živela v azilnem domu, potem je bila njuna prošnja za mednarodno zaščito odobrena. Zdaj lahko potujeta tudi po drugih državah Evropske unije.

Zbežati sta morala, ker je njegov oče nasprotoval vladni politiki. Z mamo in sestro ohranja stike prek družabnih omrežij, občasno pa dobijo v Turčiji.

Pogreša prijatelje, s katerimi je rad igral nogomet na obali Kaspijskega morja.

Najljubše iranske jedi pa mu tudi v Sloveniji pripravlja oči. Posebej ima rad fesendžan, zelo okusno piščančjo obaro, ki jo začinijo z granatnim jabolkom in postrežejo z rižem.

Kaj bi postal, če bi ostal v Iranu, ne ve. Ve pa, kaj želi biti, odkar je prišel v Slovenijo. Nogometni trener. Zdaj devetošolec z OŠ Livada v Ljubljani igra za nogometni klub Črnuče.

»Ni mi žal, da sem šel iz Irana. Prav vesel sem, da sem zdaj tukaj in se dobro počutim. Niti mislil si nisem, da se bom lahko naučil tako dobro slovensko. Sošolci so me na začetku, ko nisem znal jezika, malo čudno gledali. Čez par mesecev pa sem že normalno govoril z njimi in zdaj imam veliko prijateljev.«

A še danes si želi, da bi še kdaj lahko šel na stadion v domačem kraju in gledal tekmo domačega moštva.

Slovarček

Hvala: Mersi.

Dober dan:  Sob bekeir.

Nasvidenje: Koda hafez.

Jaz sem Ali: Man Alija.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.