Časoris
Ajda Čremožnik se je s pisanjem literarnih del začela ukvarjati že v prvem razredu. Foto: Nuša Bohak
Ajda Čremožnik se je s pisanjem literarnih del začela ukvarjati že v prvem razredu. Foto: Nuša Bohak

Ajda Čremožnik: Prvo zgodbo sem napisala iz dolgčasa

Ajda Čremožnik je šestošolka, ki obiskuje OŠ Polzela. Že od nekdaj blesti na literarnih natečajih. Pogovarjali sva se o njenih zadnjih najodmevnejših uspehih.

Kako bi se opisala s tremi besedami?

Vztrajna, kritična, (pre)drzna.

Kako bi svoje pesmi opisala s tremi besedami?

Razmišljujoče, razpoloženjske, na temo narave.

Na natečaju Bodi pisatelj/ica 2022 sta ti in tvoja sošolka Kaja Tomažič zmagali v svoji kategoriji, saj sta po mnenju žirije napisali vsaka svoj najboljši haiku. Nam lahko poveš, kaj haiku sploh je, kako si se lotila natečaja in kako ti je bilo napisati spet nekaj drugačnega?

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Natečaj je potekal tako, da je za vsako triletje bil najprej izbran odlomek iz določene knjige. Odlomek za drugo triletje je bil iz Bratovščine sinjega galeba. Potem si lahko napisal nekaj po želji, vendar se je tvoje delo moralo navezovati na ta odlomek.

Letos je bilo prvič na voljo tudi, da napišeš haiku na temo ptice, kar se mi je zdelo zanimivo.

Haiku je zelo kratka pesem, sestavljena iz treh verzov. Prvi in zadnji morata vsebovati pet zlogov, srednji pa sedem.

Pisati nekaj tako drugačnega, kot je haiku, se mi je zdelo težko. Na prvi pogled izgleda lahko, ker je to zelo kratko besedilce in imaš sprva občutek, da s tem ni veliko dela.

Da sva bili iz vse Slovenije za zmagovalki izbrani ravno dve z OŠ Polzela, se mi zdi res neverjetno.

Kakšne pesmi ponavadi pišeš? Če jih primerjaš s svojim zmagovalnim haikujem, se zelo razlikujejo?

Rada pišem zelo dolge pesmi, zato mi je haiku bil velik izziv. Moje pesmi imajo veliko rim, haiku je pa tako kratek, da so rime zelo redke. Haiku je neko sporočilo, misel, ki je povezana s tvojimi občutki ob tem. Včasih sem se bolj nagibala h kratkim pesmim, zdaj pa vedno, ko pišem, kar ne morem nehati (smeh).

Med pisanjem dobivam nove in nove ideje in se potem, ko steče, komaj ustavim. Zato so moje pesmi dolge.

Ajda Čremožnik

S pisanjem literarnih del sem se začela ukvarjati že v prvem razredu. Takrat sem napisala svojo prvo zgodbico, ki je nastala iz dolgčasa. Bila je poslana na nek občinski natečaj in tako se je vse začelo.

Ta natečaj ni bil tvoja edina zmaga. Drugo mesto v kategoriji drugega triletja si osvojila tudi na državnem natečaju Evropa v šoli 2021/22. Si pričakovala, da bo tvoja pesem nagrajena?

Na tem natečaju sodelujem že od 3. razreda. Ta natečaj je dvostopenjski, prebiti se moraš s šolskega na regijsko ter z regijskega na državno, kar je v primerjavi z drugimi natečaji kar težko.

In ne, nagrade nisem pričakovala (smeh).

Pesem, ki sem jo poslala na ta natečaj, je nastala v 40 minutah. Pisanja pesmi sem se lotila tako, da sem se kar usedla za mizo in začela gledati skozi okno ter razmišljati. Letošnja tema je bila povezana z vodo, zato sem takoj pomislila na kite. Sicer sem najprej želela napisati spis, pa sem potem ugotovila, da nimam dovolj časa, zato sem se odločila za pesem. Sploh ne vem, kako sem dobila navdih, kar šlo je (smeh). Napisala sem ogromno materiala, nato sem vse prebrala staršema in sta se strinjala, da je tega preveč. Potem sem veliko stvari dala stran in nastala je pesem, kakršno sem poslala na natečaj.

Kit. Vir: Pixabay
Kit. Vir: Pixabay

Pesmi niso edina literarna oblika, pri kateri si uspešna. Zelo dobra si tudi v spisih. Letos si na šolskem Cankarjevem tekmovanju osvojila vse možne točke.

Ja, res sem jih! Bila sem zelo počaščena, hkrati pa se zavedam, da mi je to dobra podlaga za naprej (na regijsko in državno Cankarjevo se lahko uvrstijo le osmo- in devetošolci, op. a.).

Na kaj se pripravljaš zdaj? Kaj te še čaka pred koncem šolskega leta?

Trenutno pripravljam rap, ki ga bomo poslali še na enega izmed natečajev. Se pa v kratkem pripravljamo na šolski literarno-glasbeni večer, ki ga bomo končno lahko izpeljali. Spet bom poskusila nekaj novega; svojo pesem bom namreč pripovedovala ob kamišibaju.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.