Časoris
Adi Smolar piše pesmi in jih poje ob spremljavi kitare že 41 let. Vir: osebni arhiv
Adi Smolar piše pesmi in jih poje ob spremljavi kitare že 41 let. Vir: osebni arhiv

Adi Smolar: Pesmi, namenjene odraslim, razumejo tudi otroci

Na prvi šolski dan je imel na OŠ Polzela koncert kantavtor Adi Smolar. Zapel je veliko znanih pesmi, kot so Pesem o rolici papirja, Bog ne daj, da bi crknu televizor in Jaz ne grem v šolo.

Adi Smolar je izdal 15 plošč s skupno 170 pesmimi. Obsegajo širok razpon tematik. Med njimi so tako družbenokritične kot šaljive pesmi.

Kako vaše pesmi vplivajo na ljudi?

Pesmi napišem na tak način, da dajo ljudem podporo v težkih trenutkih, pa tudi kakšne nasvete, kako se obnašati, ko so v stiski. Menim, da se to da s pesmijo povedati lažje kakor s pridiganjem.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

V pesmih izpostavim sebe kot človeka, ki ima probleme. Pojem o tem, kako se s tem soočam. S tem dam spodbudo drugim ljudem, kako se naj soočijo npr. z osamljenostjo, žalostjo, kako se naj vedejo, ko gre za odnose v družbi. Dve izmed takšnih pesmi sta Neprilagojen in Če te ena noče, te druga hoče.

V svojih pesmih se lotevate najrazličnejših problemov. Zato se verjetno lahko vsak izmed nas najde v kakšni izmed vaših pesmi …

Izbral sem že veliko tem in ljudje me hvalijo predvsem zato, ker so moje pesmi jasne, sporočila so zelo dodelana in poslušalcu ostanejo v spominu. V nekaterih pesmih sporočilo prihranim za konec. V eni izmed njih pojem: Sreče ne prinese denar, le radi se imejte.

Iskreno pojem to, kar živim, kar čutim. Takšen kot sem na odru, sem tudi doma. Ljudje to začutijo in mislim, da bi me že pogruntali, če bi se kdaj sprenevedal.

Adi Smolar

So vse vaše pesmi primerne tudi za otroke? Se tudi oni navdušujejo nad njimi?

Spoznal sem, da pesmi, ki so sicer namenjene odraslim, na svoj način razumejo tudi otroci. Pesem o rolici papirja recimo ni otroška pesem. Je v bistvu družbenokritična, strašljiva pesem, ki opozarja na lakoto v svetu in nas poziva, naj bomo prijazni … A so jo otroci vzeli za svojo.

Pesem Bog ne daj, da bi crknu televizor opozarja na odtujenost, do katere pride, če preveč uporabljamo te virtualne stvari. In tudi to so otroci, poleg drugih, vzeli za svojo. Sicer pa otroke zelo spoštujem in jih ne jemljem za otroške, nevedne in nebogljene. Jemljem jih kot male ljudi, ki so v marsičem dosti bolj ozaveščeni kot odrasli.

Preprost nasvet za tiste, ki imate morda težave, ste žalostni, vas kaj bremeni: Če lahko kaj narediš, ukrepaj, če pa na to nimaš vpliva, se s tem ne obremenjuj in o tem čim manj razmišljaj, ampak si reci: Tagadagada. Ta beseda je zelo uporabna za soočanje s težavami. In ne pozabi na nasmešek. Ta ni nikoli odveč!

Adi Smolar

Kaj počnete poleg nastopanja po Sloveniji?

Izdal sem že 10 knjig, dve novi pa sta že pri ilustratorki. Svoja besedila tako izdam tudi v knjižni obliki.

Za otroke pa bi rad pisal še več.

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.