Časoris
OŠ Ivana Skvarča. Vir: arhiv šole
OŠ Ivana Skvarča. Vir: arhiv šole

Abraham v Zagorju ob Savi

V soboto, 4. junija 2016, so na OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi slavili 50-letnico šole. Prireditev je opisala Nina Pavšek iz 7. b.

Kako si je šola pričarala praznovanje pravega »abrahama«

Da, to je tista šola, ki že 50 let raste in se razvija, OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi. Ob tem dogodku smo se še posebej spomnili akademskega slikarja, učitelja, pesnika, gospoda Franca Kopitarja. Ker pa je pomen umetnosti najbolje prikazati kar z njo samo, je bila prireditev glasbeno, likovno in pesniško obarvana.

Najprej nas je z glasbenim uvodom v praznovanje pospremil Big band Zagorje z dirigentom Gregorjem Troho. Občinstvo sta slavnostno nagovorila ga. Alenka Ašič, ravnateljica šole, in župan, g. Matjaž Švagan. Na pomlad je opomnil MPZ OŠ Ivana Skvarče s pesmijo Pomlad v mestu in šolsko himno. Petje iz mladih grl pevk in pevcev so spremljali klavir, kitara in tolkala. Prava glasbena poslastica za glasbene navdušence! Program so popestrili tudi učenci zadnje triade s pesmimi g. Francija Lakoviča, ta pa je naposled tudi sam deklamiral eno svojih pesmi z naslovom Bela kost. Sledile so čestitke strokovnih delavcev z drugih šol, ravnateljev, bivših učiteljev …

Na šoli sta ob pripravah na praznovanje potekala tudi dva natečaja, in sicer likovni natečaj Jaz umetnik in natečaj za najboljše pesmi. Učenci, ki so se dobro odrezali na likovnem natečaju, so bili nagrajeni na sami prireditvi, mladi pesniki pa so avtorske pesmi predstavili obiskovalcem. Seveda pa ne smemo pozabiti na modrost g. Lakoviča, ki je dejal, da ni vsak, ki piše pesmi, pesnik, niti vsak, ki slika in riše, slikar. Ob zaključku slovesnosti sta g. župan in ga. ravnateljica odkrila kip g. Franca Kopitarja ob prisotnosti njegove hčerke, gospe Nine Kopitar. Kip je izdelal akademski kipar, g. Mirsad Begić.

Dan je bil poln spominov na sodelovanje, učne ure ali pa na vesela druženja v šoli. Obiskovalci so si po končani prireditvi, ki jo je povezovala ga. Vanda Kopušar, lahko ogledali razstavo v notranjosti šole in se pogostili z dobrotami v večnamenskem prostoru.

Tako si je šola, zgrajena davnega leta 1965, pričarala praznovanje pravega »abrahama« …

Nina Pavšek, 7. b.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.