fbpx
Časoris
Sladoled.
Sladoled.

Slovenski sladoledni mojstri uspešni v Evropi

Poletje je čas za sladoled.

To dobro vedo trgovci, ki si manejo roke, ker te dni prodajo veliko lučk, kornetov in banjic, pa tudi slaščičarji.

Njihove vitrine so polne mrzle dobrote različnih barv. Včasih se je težko odločiti, katero kepico bi izbrali: naj bo to vanilija, čokolada ali jagoda, morda straciatella, zeleno jabolko ali modro nebo?

Kaj pa sladoled iz bučnih semen, jogurta in fige, ali pa celo iz vrtnic?

Na evropskem tekmovanju v Bologni so sladoledni mojstri iz različnih držav ponudili celo take nenavadne okuse, kot so malinov sladoled s črnim čajem in koščki pomaranče ter kandiranimi pistacijami, sladoled iz grenivke z janežem in meto in figov sladoled s pastinakom in makom.

Sladoled. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Foto: Sonja Merljak/Časoris

Okusi se razlikujejo, pravi pregovor, toda nekateri sladoledi so res boljši od drugih.

Najboljše v Sloveniji pripravlja Tine Valič iz kavarne Dolce Vita v Novi Gorici. Že aprila je na prvem državnem tekmovanju zmagal s sladoledom z okusom prekmurske gibanice. Tega je zdaj predstavil tudi v Bologni.

Poleg njega se je z najboljšimi sladolednimi mojstri pomeril še Ardit Ejupi iz slaščičarne Pingo v Šentilju. Prejel je posebno priznanje za sladoled z okusom temne čokolade, namočene v viskiju in dimljene na češnjevem lesu.

V Ljubljani so uredniki vodnikov In Your Pocket za najboljšega razglasili sladoled v kavarni Cacao, mladi novinarji, ki so en teden ustvarjali Časoris, pa prisegajo na tistega v Vigu in Zvezdi.

A kadar je res zelo vroče, in to poletje smo preživeli že lepo število pasjih dni, je najboljši kar najbližji sladoled.

Kepica v ljubljanski Šiški. Foto: Sonja Merljak/Časoris

 

Slovarček

Vitrina je kos pohištva z eno stekleno steno.

Pregovor na kratko in ponavadi v prispodobi izraža kako življenjsko izkušnjo.

 

Za razmislek

  1. Kateri sladoledni okus imaš najraje?
  2. Iz česa delamo sladoled?
  3. Kaj naredi sladoled boljši od drugih?
image_print
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Dodaj komentar

Pomagajte nam

Časoris je brezplačno na voljo vsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, a ne nastaja brez stroškov.

Če vam je všeč, pomagajte, da bomo lahko še naprej ustvarjali kakovostne vsebine. Postanite Časorisov podpornik!

Pišite nam na donacije@casoris.si in posredovali vam bomo podatke za nakazilo na račun Zavoda Časoris.

Ali pa kliknite na spodnji gumb in vpišite željeni znesek.





Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
17°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.