fbpx
Časoris
Cici Vesela šola o lažnih novicah. Vir: Arhiv Cicibana
Cici Vesela šola o lažnih novicah. Vir: Arhiv Cicibana

Prvoaprilske šale in lažne novice

Prvi april je dan šaljivcev in norčij. Tudi v časopisih so običajno na ta dan objavili kakšno neresnično informacijo in bralce povabili, da jo poskušajo poiskati.

A ker se lažne novice v zadnjem času pojavljajo kar vse leto, novinarji potegavščin ne objavljajo več.

Lažne novice lahko najdemo na spletu in na družbenih omrežjih. Nekatere se zdijo nedolžne, a tudi te škodijo, saj povzročajo nezaupanje. Večinoma pa povzročijo veliko škode.  

Na lažne novice naletite tudi otroci in včasih jih težko prepoznate. V aprilski Cici Veseli šoli, ki vsak mesec izide skupaj z revijo Ciciban, so se zato odločili, da jih bolje predstavijo tudi otrokom, ki obiskujete prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole.

V Cici Veseli šoli je zelo pomembno, da zna strokovnjak izbrano temo predstaviti na razumljiv in mikaven način. Le tako pri najmlajših bralcih zbudi še več radovednosti. To lahko ti potešijo tudi s seznamom knjig, ki jih čaka na koncu rubrike.

»Tokrat so vse povezane s takšnimi in drugačnimi lažmi ter njihovimi posledicami,« pravi odgovorna urednica Cicibana in urednica Cicidoja Slavica Remškar.  

Cici Vesela šola vsak mesec predstavi novo temo in je priložena Cicibanu. Vsako leto pa se okoli maja zaključi z igrivim preverjanjem znanja. Vir: Mladinska knjiga
Cici Vesela šola vsak mesec predstavi novo temo in je priložena Cicibanu. Vsako leto pa se okoli maja zaključi z igrivim preverjanjem znanja. Vir: Mladinska knjiga

Letos so med drugim predstavili še ločevanje e-odpadkov, delovanje možganov, zaklade Evrope, fotografijo, poezijo in nasvete za zdravo življenje.

Cici Vesela šola v Cicibanu izhaja že 28 let. Do epidemije je v tekmovanju za preverjanje znanja sodelovalo okoli 70.000 otrok iz Slovenije in tujine.

V zadnjem letu je epidemija vplivala tudi na ciciveselošolski dan za reševanje vprašalnikov, ki so ga zato podaljšali na mesec dni. Še vedno poteka tudi vpis v Cici Veselo šolo.

Za razmislek

  1. Kaj veš o lažnih novicah?
  2. Katera tema iz Cici Vesele šole se ti zdi zanimiva?
  3. Zakaj se je pomembno učiti tudi, ko nisi v šoli?
Mirjam

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Dodaj komentar

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
8°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.