fbpx
Časoris
Prvi šolski dan v šolskem letu 2020/21. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Prvi šolski dan v novih koronačasih

Počitnic je konec in začenja se resno delo.

Morda še bolj kot za učence za učitelje, ki se bodo morali novega šolskega leta lotiti drugače kot sedaj.

Skrbeti bodo morali za higieno v razredu, red na hodnikih in za sprotno spremljanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ); še posebej tistih, ki so povezana z druženjem med vrstniki.

Mnogi otroci pa si želite v šolo zato, ker boste spet videli tiste sošolce, ki jih niste videli celo poletje.

»Druženje z vrstniki nam veliko pomeni in je za nas potrebno,« pravi predsednik Otroškega parlamenta Jure Šimonka.

Veliko strokovnjakov opozarja, da so pravila NIJZ neživljenjska. Morda bodo pripomogla k ohranitvi zdravja telesa, vprašanje pa je, koliko bodo koristila zdravju duha.

Kako bodo denimo učitelji prvošolčkom dopovedali, da morajo povsod razen v razredu nositi masko ali da si ne smejo sposojati radirke niti se sprehajati po razredu?

Tudi starejši učenci, ki so na primer navajeni učno snov raziskovati v parih in skupinah, bodo zaradi novih priporočil imeli težave.

Kakšno bo torej novo šolsko leto?

Prav gotovo negotovo in polno stisk.

Bo pa to tudi šolsko leto, ko se je v šolo po enoletnem premoru vrnila najbolj znana najstnica – bojevnica za planet Zemlja Greta Thunberg. In pa 50. šolsko leto, odkar otrokom ni treba k pouku tudi ob sobotah.

A ne pozabite, otroci ste prilagodljivi in iznajdljivi.

Ob prvem šolskem dnevu vam vsekakor želimo, da bo tudi šolsko leto 2020/21 karseda običajno.

Da bo tudi to leto, v katerem se boste lahko družili, se smejali, hodili na izlete, plesali na valeti, si razkrili simpatijo, bili ustvarjalni, nagajivi, razigrani, radovedni!

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.