fbpx
Časoris
Če nečesa ne vemo, lahko vprašamo tudi strokovnjake. Vir: Posnetek zaslona
Če nečesa ne vemo, lahko vprašamo tudi strokovnjake. Vir: Posnetek zaslona

Profesorica znanost: kaj smo se naučili v seriji videov?

V seriji videov smo se naučili, na kaj moramo biti pozorni, ko beremo novice.

Profesorica znanost opozarja: pomisli, preden deliš, vedno preveri vir, preberi novico do konca, preveri avtorja, preveri fotografijo, preveri druge vire, preveri datum in preveri, če gre za šalo!

Treba je ozavestiti tudi svoje predsodke, kar je prejšnjič storila tudi Janja in brez pomoči Profesorice znanost ugotovila, ali je novica resnična.

@casoriszaotroke

Kako najlažje preveriš, ali je novica, ki jo želiš deliti, resnična? Profesorica znanost in Janja imata zate nekaj napotkov! #LažneNovice

♬ original sound – Časoris

Kaj pa ti? Ali se prepričaš, če je novica, na katero naletiš, resnična? Izpolni anketo http://bit.ly/casoris-4*​​. 

Znaš pred lažnimi novicami na zabaven način posvariti prijatelje? Sodeluj v natečaju! Posnami video in nam ga pošlji na urednik@casoris.si.** 

*Če želiš po izpolnitvi ankete sodelovati v žrebu za privlačno nagrado, prosi starše za soglasje, da nam lahko posreduješ svoj elektronski naslov. Nagrajenec za nagrado prejme bralnik, Časorisovo majico in športno vrečo ali držalo za telefon.

** Prosi starše, da podpišejo soglasje za pošiljanje videa, in soglasje skupaj z videom pošlji na urednik@casoris.si. Tvoje podatke bomo hranili v skladu z našimi splošnimi pogoji in veljavno zakonodajo.

***

Serijo ozaveščevalnih videov na TikToku pripravljamo v sklopu projekta Lovci na lažne novice in druge zgodbe iz sveta dezinformacij, ki ga sofinancirata ameriška organizacija World Learning in ameriško ministrstvo za zunanje zadeve.

Ties logotipi
Sandra

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Dodaj komentar

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
12°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.