Na štartu četrte etape kolesarske dirke Po Sloveniji tudi Primož Roglič. Foto: Bor Slana/STA
Primož Roglič s sotekmovalci. Foto: Bor Slana/STA

Primož Roglič je znova zmagovalec dirke Po Sloveniji

Facebooktwittergoogle_plus

Čeprav se zna s kolesom voziti večina ljudi, kolesarjenje ni preprosto.

Se spomniš dne, ko so na tvojem kolesu prvič odstranili pomožna kolesca? Takrat si spoznala, da kolesar potrebuje ravnotežje. Ko si se prvič poskušala povzpeti na klanec, si ugotovila, da kolesar potrebuje tudi močne mišice. Ko pa si opravljala kolesarski izpit, ti je postalo jasno, da potrebuje tudi znanje.

Vse to je dovolj za rekreativne kolesarje, profesionalni kolesarji pa potrebujejo še nekaj več: odlično telesno pripravljenost in kakovosten trening v dobri ekipi.

Tudi v Sloveniji imamo nekaj kolesarjev, ki se s tem športom ukvarjajo profesionalno. Prejšnji teden so skupaj z drugimi najboljšimi kolesarji na svetu nastopili na 25. dirki Po Sloveniji.

Kolesarje je vsak dan čakala drugačna preizkušnja oziroma etapa.

Prvi dan so kolesarili od Lendave do Murske Sobote (159 kilometrov), drugi dan od Maribora do Rogaške Slatine (152,7 kilometra), v petek od Slovenskih Konjic do Celja (175,7 kilometra), v soboto od Ljubljane do Kamnika (155,2 kilometra) in včeraj od Trebnjega do Novega mesta (21 kilometrov).

Za najzahtevnejšo velja sobotna četrta etapa, ki jo imenujejo tudi kraljevska. Takšno ime je dobila, ker morajo kolesarji v tej etapi premagati zelo strme dele poti.

Udeležba kolesarjev na letošnji Dirki po Sloveniji je bila najštevilčnejša doslej. Sodelovalo je 21 ekip in 154 kolesarjev.

Letos je bil najboljši v skupnem seštevku dirke 28-letni domačin Primož Roglič, ki je zmagal v četrti in peti etapi.

Primož se je v najstniških letih ukvarjal s smučarskimi skoki, kolesariti je začel leta 2012. Od takrat je nanizal veliko uspehov. Leta 2015 je prvič zmagal na Dirki po Sloveniji, njegov največji uspeh doslej pa je lanska zmaga na 17. etapi Dirke po Franciji.

 

Za razmislek

  1. Kdaj si se naučila voziti kolo?
  2. Kako mora trenirati profesionalni kolesar?
  3. Katera kolesarska dirka velja za najprestižnejšo na svetu?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
Dirka po SlovenijiekipaetapakolesarjenjePrimož Roglič

Mojca • 18. 6. 2018


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor