fbpx
Časoris
Ilustracije Ančke Gošnik Godec
Ilustracije Ančke Gošnik Godec

Praznuje Ančka, praznuje Muca copatarica

Kdo je narisal Muco copatarico?

Ančka Gošnik Godec.

Kdo je ilustriral Slovenske ljudske pravljice?

Ančka Gošnik Godec.

Kaj pa Zverinice iz Rezije?

Tudi Ančka Gošnik Godec, ki je te dni praznovala častitljivi 90. rojstni dan. Njena Muca copatarica (napisala jo je Ela Peroci, Ančka Gošnik Godec pa jo je narisala) jih šteje že 60 let, letos pa stoletnico obeležuje še prva slovenska slikanica Martin Krpan.

Veliko razlogov za slavje in ob tej priložnosti so v Mladinski knjigi pripravili slovesnost, ki so se je udeležili številni ilustratorji in pisci del za otroke.

Slavljenki so med drugim čestitali Polonca Kovač, Jelka Reichman, Slavko Pregl in Anja Štefan, tudi sami imenitni ustvarjalci del za otroke.

Ančka Gošnik Godec je ob tej priložnosti povedala, da pozna same takšne otroke, ki radi rišejo in berejo. »Če pa je kje kakšen, ki ne bere rad,« pravi, »naj ga k temu spodbudijo starši.«

Morda prav z lepo narisanimi ilustracijami, kakršne so njene?

»Otroci potrebujejo ustrezno motivacijo,« meni ilustratorka, ki pa raje riše kot govori. Še danes rada rada riše, pri srcu so ji še posebej črno-bele risbe, in tudi popravlja ilustracije, ki jih je narisala pred davnimi časi.

Tudi Muco copatarico bi zdaj narisala popolnoma drugače.

Le kakšna Muca bi to bila?

Avtogramov ne delijo samo znani pevci, ampak tudi priljubljene ilustratorke, kot je Ančka Gošnik Godec. Foto. Sonja Merljak/Časoris

 

Za razmislek

  1. Če je Muca copatarica otroke pripravila k pospravljanju, ali bi jih lahko tudi k branju?
  2. Ali poznaš še kakšno delo Ančke Gošnik Godec?
  3. Čigave ilustracije imaš najraje?

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.