fbpx
Časoris
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić

Poletavci, bralci, ki v knjigah, časopisih in revijah uživajo tudi poleti

Pol ure branja na dan prežene dolgčas stran.

To je moto Poletavcev, projekta poletnih bralcev, ki ga že deveto leto pripravljajo v Mestni knjižnici Ljubljana.

Ideja za Poletavce izhaja iz Združenih držav Amerike, kjer že vrsto let pripravljajo podobne projekte. 

S projektom mlade bralce, stare od 7 do 12 let, vabijo k branju tudi v poletnih mesecih. Takrat upade njihova bralna zagnanost, ki jo v šolah in knjižnicah med šolskim letom spodbujajo predvsem z domačim branjem in bralno značko.

Otroci med 10. junijem in 10. septembrom izberejo 30 bralnih dni, ko branju namenijo vsaj pol ure na dan. Berejo lahko, kar si želijo; od knjig in časopisnih člankov, kot je ta v Časorisu, do kuharskih receptov in revij.

Branje spremljajo in zapisujejo na zgibanki, ki jo starši, starejši brati in sestre ali drugi odrasli podpisujejo v potrditev, da so otroci res brali. 

Ko je seznam poln, vpišejo svoje podatke na hrbtno stran zgibanke. Nato jo oddajo v knjižnico ali pošljejo na naslov, ki je natisnjen na njej.

Starejši otroci (13+) lahko sodelujejo v NajPoletavcih. Pogoji za sodelovanje so nekoliko drugačni. NajPoletavci morajo prebrati tri knjige in na kratko opisati lik, ki jih je navdušil.

»Trenutno v Poletavcih in NajPoletavcih sodeluje že okoli 2000 mladih bralcev,« je dejala Erika Žitko, vodja projekta Poletavci v Mestni knjižnici Ljubljana.

Vsi Poletavci in NajPoletavci na zaključni prireditvi prejmejo nagrado – majico –, 16 izžrebanih srečnežev pa na 16 zaključnih prireditvah sodelujočih knjižnic še glavno nagrado – skiro.

Tematika zaključne prireditve v Ljubljani, ki je namenoma vedno na prostem, da se s projektom seznanijo še naključni mimoidoči, mladi bralci pa preživijo nekaj ur v gibanju in ustvarjanju, je vsako leto drugačna. Letos je to kulinarika, zato bo veliko delavnic namenjenih ustvarjanju v kuhinji.

Mladih bralcev je vsako leto več. V projektu sodelujejo knjižnice iz različnih krajev in tudi zato velja za zelo uspešnega. Leta 2014 je bil nagrajen z nagrado slovenske sekcije IBBY.           

Lina Berlec, Klemen Breznik, Maša Tukarić, udeleženci Časorisove poletne novinarske šole za najstnike

Časoris

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.