fbpx
Časoris
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić

Poletavci, bralci, ki v knjigah, časopisih in revijah uživajo tudi poleti

Pol ure branja na dan prežene dolgčas stran.

To je moto Poletavcev, projekta poletnih bralcev, ki ga že deveto leto pripravljajo v Mestni knjižnici Ljubljana.

Ideja za Poletavce izhaja iz Združenih držav Amerike, kjer že vrsto let pripravljajo podobne projekte. 

S projektom mlade bralce, stare od 7 do 12 let, vabijo k branju tudi v poletnih mesecih. Takrat upade njihova bralna zagnanost, ki jo v šolah in knjižnicah med šolskim letom spodbujajo predvsem z domačim branjem in bralno značko.

Otroci med 10. junijem in 10. septembrom izberejo 30 bralnih dni, ko branju namenijo vsaj pol ure na dan. Berejo lahko, kar si želijo; od knjig in časopisnih člankov, kot je ta v Časorisu, do kuharskih receptov in revij.

Branje spremljajo in zapisujejo na zgibanki, ki jo starši, starejši brati in sestre ali drugi odrasli podpisujejo v potrditev, da so otroci res brali. 

Ko je seznam poln, vpišejo svoje podatke na hrbtno stran zgibanke. Nato jo oddajo v knjižnico ali pošljejo na naslov, ki je natisnjen na njej.

Starejši otroci (13+) lahko sodelujejo v NajPoletavcih. Pogoji za sodelovanje so nekoliko drugačni. NajPoletavci morajo prebrati tri knjige in na kratko opisati lik, ki jih je navdušil.

»Trenutno v Poletavcih in NajPoletavcih sodeluje že okoli 2000 mladih bralcev,« je dejala Erika Žitko, vodja projekta Poletavci v Mestni knjižnici Ljubljana.

Vsi Poletavci in NajPoletavci na zaključni prireditvi prejmejo nagrado – majico –, 16 izžrebanih srečnežev pa na 16 zaključnih prireditvah sodelujočih knjižnic še glavno nagrado – skiro.

Tematika zaključne prireditve v Ljubljani, ki je namenoma vedno na prostem, da se s projektom seznanijo še naključni mimoidoči, mladi bralci pa preživijo nekaj ur v gibanju in ustvarjanju, je vsako leto drugačna. Letos je to kulinarika, zato bo veliko delavnic namenjenih ustvarjanju v kuhinji.

Mladih bralcev je vsako leto več. V projektu sodelujejo knjižnice iz različnih krajev in tudi zato velja za zelo uspešnega. Leta 2014 je bil nagrajen z nagrado slovenske sekcije IBBY.           

Lina Berlec, Klemen Breznik, Maša Tukarić, udeleženci Časorisove poletne novinarske šole za najstnike

image_print
Časoris

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Dodaj komentar

Pomagajte nam

Časoris je brezplačno na voljo vsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, a ne nastaja brez stroškov.

Če vam je všeč, pomagajte, da bomo lahko še naprej ustvarjali kakovostne vsebine. Postanite Časorisov podpornik!

Pišite nam na donacije@casoris.si in posredovali vam bomo podatke za nakazilo na račun Zavoda Časoris.

Ali pa kliknite na spodnji gumb in vpišite željeni znesek.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
10°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.