Podnebni dogovor je sporočilo upanja

Facebooktwittergoogle_plus

V Parizu so svetovni politiki sprejeli pomemben dogovor.

Naredili bodo vse, da se Zemlja do konca stoletja ne bo segrela za več kot dve stopinji v primerjavi s časi, ko še nismo poznali industrije.

Strokovnjaki iz vsega sveta pravijo, da so politiki opravili veliko delo, a dogovor je po njihovem mnenju premalo ambiciozen. Če želimo ohraniti planet, morajo države pohiteti z ukrepi.

Podnebni dogovor je podprlo 195 držav, to so skoraj vse države na svetu. Slovenija naj bi izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšala za 40 odstotkov.

A strokovnjaki svarijo tudi, da se bodo najpomembnejše klimatske spremembe zgodile že prej. Občutljive organizme, kot so koralni grebeni, lahko uniči že precej manjša sprememba v temperaturi.

Zaradi segrevanje planeta bi lahko izumrli polarni medvedi, tjulnji in pingvini. Povzročilo bi lahko še hude požare, rast morske gladine, orkane, poplave in sušo. Zaradi taljenja ledenikov se bodo zmanjšale zaloge pitne vode, zato je treba zelo paziti, da do njega ne bo prišlo.

 

Slovarček

Toplogredni plini so so plini, ki povzročajo učinek tople grede v Zemljinem ozračju. Zaradi njih je temperatura višja, kot bi bila, če bi Zemljo ogrevalo samo Sonce.

 

Za razmislek

  1. Kje živijo polarni medvedi, tjulnji in pingvini?
  2. Zakaj bi segrevanja ozračja vplivalo nanje?
  3. Ali veš, zakaj nastanejo toplogredni plini?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
bolezenpodnebjepodnebne sprememberevščina

Sonja • 14. 12. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor