fbpx
Časoris
Severni medvedi.

Podnebni dogovor je sporočilo upanja

V Parizu so svetovni politiki sprejeli pomemben dogovor.

Naredili bodo vse, da se Zemlja do konca stoletja ne bo segrela za več kot dve stopinji v primerjavi s časi, ko še nismo poznali industrije.

Strokovnjaki iz vsega sveta pravijo, da so politiki opravili veliko delo, a dogovor je po njihovem mnenju premalo ambiciozen. Če želimo ohraniti planet, morajo države pohiteti z ukrepi.

Podnebni dogovor je podprlo 195 držav, to so skoraj vse države na svetu. Slovenija naj bi izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšala za 40 odstotkov.

A strokovnjaki svarijo tudi, da se bodo najpomembnejše klimatske spremembe zgodile že prej. Občutljive organizme, kot so koralni grebeni, lahko uniči že precej manjša sprememba v temperaturi.

Zaradi segrevanje planeta bi lahko izumrli polarni medvedi, tjulnji in pingvini. Povzročilo bi lahko še hude požare, rast morske gladine, orkane, poplave in sušo. Zaradi taljenja ledenikov se bodo zmanjšale zaloge pitne vode, zato je treba zelo paziti, da do njega ne bo prišlo.

 

Slovarček

Toplogredni plini so so plini, ki povzročajo učinek tople grede v Zemljinem ozračju. Zaradi njih je temperatura višja, kot bi bila, če bi Zemljo ogrevalo samo Sonce.

 

Za razmislek

  1. Kje živijo polarni medvedi, tjulnji in pingvini?
  2. Zakaj bi segrevanja ozračja vplivalo nanje?
  3. Ali veš, zakaj nastanejo toplogredni plini?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.