fbpx
Časoris
Papež Frančišek. Foto: Jeffrey Bruno.CC BY-SA 2.0

Papež, politiki in okolje

Papež Frančišek , morda najbolj priljubljeni papež vseh časov, je prejšnji teden prvič stopil na ameriška tla.

Pozdravili so ga številni ameriški katoličani.

Po obisku glavnega mesta ZDA Washington, kjer sta ga sprejela Michelle in Barack Obama, predsednik ZDA in njegova žena, se je odpeljal še v New York. Tam je nagovoril svetovne voditelje, ki so se zbrali na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov.

Svetovni voditelji si prizadevajo, da bi v prihodnjih letih zmanjšali revščino, zmanjšali neenakost in preprečili klimatske spremembe.

Papež, ki je vrhovni duhovni vodja vseh katoliških Cerkva, jim je najprej dejal, da so zaradi tega, kar počnejo, zelo pomembni. Nato pa jim je naročil, da morajo poskrbeti za zaščito okolja, ki ga človeštvo ne sme zlorabljati, in pomagati, da bo na svetu manj revščine. Prav revni najbolj občutijo zlorabo naravnih virov.

Neodgovorno ravnanje z naravo lahko ogrozi obstoj človeštva. Opozoril je, da je varovanje okolja temeljna vrednota v vseh religijah.

Voditelje je še pozval, naj revnim zagotovijo pravico do bivališča, dela in izobrazbe, še posebej za deklice.

Nazadnje jih je prosil, naj molijo zanj. Če pa niso verniki, naj mu zaželijo vse dobro.

Le dva dni kasneje je ameriški predsedniški par gostil še enega pomembnega voditelja – predsednika Kitajske Xi Jinpinga in njegovo ženo Peng Liyuan. Srečevanje svetovnih voditeljev je pomembno, ker tako povezujejo svoje države in po svoji moči in želji prispevajo k boljšemu sodelovanju in miru.

 

Slovarček

Organizacija združenih narodov je mednarodna organizacija, v katero so včlanjene skoraj vse države sveta.

 

Za razmislek

  1. Kako ti skrbiš za okolje?
  2. Ali poznaš še kakšnega verskega poglavarja?
  3. Kaj pomeni, da je nekdo veren?

 

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.