fbpx
Časoris
Pingvini

Ozonska luknja se zmanjšuje

Končno dobra novica. Znanstveniki so odkrili, da se ozonska luknja zmanjšuje.

Pred tridesetimi leti so v številnih državah prepovedali uporabo škodljivih kemikalij v sprejih in hladilnikih in znanstveniki so vse od takrat opazovali ozonsko luknjo nad južno poloblo.

Zdaj imajo končno dokaze, da se je ta nebesna rana začela celiti.

Ozon je zaščitna plast v ozračju, ki nas ščiti pred kožnim rakom. Vsako poletje pa se v njej naredi luknja, ki je postajala vse večja. Največji premer je dosegla oktobra.

Ekipa znanstvenikov je zdaj odkrila, da se premer v zadnjih letih ni povečal.

Prav nasprotno. Menijo, da se je celo pomanjšal.

»Toda najbolj pomembno je,« pravi Susan Solomon z univerze MIT, ki je vodila skupino znanstvenikov, »da se luknja pojavlja kasneje kot doslej.«

Zaščitna plast ozona še dolgo ne bo popolnoma zaceljena. Molekule klorina imajo dolgo življenjsko dobo, zato so še vedno v atmosferi.

Kljub temu so znanstveniki zadovoljni.

Zmanjševanje ozonske luknje je namreč dokaz, da se splača vlagati v varstvo okolja, saj lahko ljudje s skupnimi močmi razrešijo tudi največje okoljske probleme.

 

Za razmislek

  1. Kaj poleg ozonske luknje še močno ogroža Zemljo?
  2. Kdo lahko pomaga pri reševanju okoljskih težav?
  3. Zakaj nekatere države ne želijo priznati, da je planet v nevarnosti?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.