Otroci v medijih. Vir: Pexels
Vir: Pexels

Otroci v medijih in mediji o otrocih in za otroke

Facebooktwittergoogle_plus

Prvo nedeljo v marcu obeležujemo mednarodni dan otrok v medijih. A na ta dan je v Kranjski gori potekal tudi pokal Vitranc in v noči iz nedelje na ponedeljek so podelili oskarje.

Katero novico objaviti v ponedeljek, če je prostor le za eno?

Novinarji in uredniki so vsak dan postavljeni pred težko izbiro. Prostor je omejen, dogodkov pa je veliko.

Novice zato izbirajo po določenih merilih. Eno je, kako pomemben je dogodek, drugo, kako blizu se je zgodil. Tretji, kako pomembni ljudje so vanj vpleteni. Četrti pa, kako nenavaden je.

V organizaciji Unicef so ugotovili, da otrokom namenjajo premalo prostora, zato so dali pobudo za poseben dan. Želeli so, da takrat predstavijo svoje poglede na različne teme, spregovorijo o svojih pravicah in da jim odrasli prisluhnejo.

V Sloveniji so junior ambasadorji Unicefa obiskali Radio 1 in sodelovali pri pripravi oddaje Zajtrk z zvezdami, ki jo vodi Boštjan Romih.

Junior ambasadorji Unicefa na Radiu 1. Vir: Unicef

Junior ambasadorji Unicefa na Radiu 1. Vir: Unicef

Lani smo v Časorisu opravili raziskavo o tem, kje otroci izveste novice. Raziskava je zajela več kot 300 učencev od šestega do deveta razreda na 14 osnovnih šolah v Sloveniji.

Pokazalo se je, da otroci najpogosteje uporabljate You Tube, nato Instagram, Snapchat, Facebook in Twitter. Novice najpogosteje izveste po televiziji, sledijo prijatelji v šoli in starši, na četrtem mestu pa je You Tube. Šele potem zanje izveste prek radia, spletnega portala, Instagrama, Snapchata, Facebooka, Twitterja.

Na You Tubu iščete predvsem novice, ki vas zanimajo, to pa ponavadi niso informacije, kaj se dogaja po svetu, ampak kaj novega je objavil vaš priljubljen vloger.

 

Za razmislek

  1. Zakaj smo v Časorisu v ponedeljek objavili novico o pokalu Vitranc, v torek pa o otrocih v medijih?
  2. Kako bi morali oblikovati novico o oskarjih, da bo v sredo še zanimiva?
  3. Katere vsebine pogrešaš v medijih?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
medijinovinarstvootrociraziskavaUnicef

Sonja • 6. 3. 2018


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor