Oprah Winfrey. Vir: Posnetek zaslona/You Tube
Oprah Winfrey. Vir: Posnetek zaslona/You Tube

Odmevni govor Oprah Winfrey

Facebooktwittergoogle_plus

»Želim, da bi vse deklice, ki to zdaj gledajo, vedele, da je na obzorju nov dan.«

O besedah igralke Oprah Winfrey, ki jih je izrekla na podelitvi nagrad zlati globus, poročajo mediji po vsem svetu.

Iz njenega odmevnega govora razbirajo možnost, da bi lahko kandidirala za predsednico Združenih držav Amerike na volitvah leta 2020. Če bi zmagala, bi postala prva temnopolta ženska, ki ji je to uspelo.

Amerike še nikoli ni vodila ženska. Najbližje je bila Hillary Clinton, ki je po svoji zgodovinski nominaciji za predsednico tvitnila:

Vsem deklicam, ki si drznejo sanjati: res je, lahko postanete, kar želite – celo predsednica. Nocojšnji večer je za vas.-H.

Idejo, da bi Oprah kandidirala za predsednico, mnogi podpirajo, a oglasili so se tudi tisti, ki menijo drugače. Eni opozarjajo, da Oprah ni napovedala kandidature, ampak je nagovarjala vse temnopolte deklice, ki da tudi imajo v rokah moč za spremembe. Po besedah drugih pa Amerika ne sme postati država, v kateri lahko za predsednika kandira le slavna osebnost. Na čelu države ne potrebujejo političnih novincev, ampak izkušene politike.

Kdo bo slovenska Oprah?

V Sloveniji deklice in dečki še čakajo na osebnost, kot je Oprah Winfrey, ki se bo potegnila zanje in jim obljubila nov dan na obzorju.

Zato so skupaj stopile različne organizacije, ki pomagajo otrokom. V pismu, ki so ga naslovile na vse odgovorne, so zapisale: »Otroški dodatek se uporablja kot osnovni znesek za preživetje družine, kar je nedopustno.«

Otroški dodatek, ki ga mnoge družine z otroki prejemajo, da lažje preživljajo svoje otroke, namreč še vedno šteje kot dohodek. To pomeni, da zato dobijo manj denarja iz denarne socialne pomoči, ki je drug vir pomoči.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so na tviterju poudarili, da je Oprah Winfrey nagovarjala temnopolte deklice?
  2. Kaj je tebi pomembno pri drugem človeku?
  3. Zakaj mora država pomagati revnejšim?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
deklicegovorOprah Winfreyotrociotroški dodatekZlati globusi

Sonja • 11. 1. 2018


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor