fbpx
Časoris
Pravljice bodo v neposrednem radijskem in video prenosu interpretirali legendarni dramski igralci, spremljali pa jih bodo glasbeniki Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija. Vir: Pexels
Pravljice bodo v neposrednem radijskem in video prenosu interpretirali legendarni dramski igralci, spremljali pa jih bodo glasbeniki Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija. Vir: Pexels

O strahovih in skrbeh se je treba pogovarjati

Nekaj strahu nas spremlja skozi vse življenje. Pomembno je, da se učimo spopadati z njim.

Pri tem lahko pomagajo pravljice, ki jih na Prvem programu Radia Slovenija pripravljajo ob četrtkovih večerih.

Prva, Nevidne stvari, ogromne skrbi, avtorice Damjane Kenda Hussu, govori o Joni in o njenem strahu, da bo zbolela. Ni ga razkrila staršem in ponoči so se v njene sanje prikradle sluzaste pošastke, da se je kriče prebudila.

O strahovih se je treba pogovarjati. Ko nam kdo razloži, kako je s stvarjo, postanejo manjši in jih lahko prepodimo.

Damjana Kenda Hussu

V otroštvu jo je skrbelo, da je pod posteljo nekaj krempljastega, kar jo bo zgrabilo za nogo. Tja ni upala pogledati in o strahu ni spregovorila z nikomer.

»Verjetno sem mislila, da ga ne bodo vzeli resno. Strah je med odraščanjem kar minil. Vem, da bi izpuhtel prej, če bi komu povedala in bi skupaj posvetila pod posteljo, kjer ni bilo ničesar strašnega, le prah in kakšna igrača.«

Jutri je na vrsti pravljica Malo velikanske čarovnije avtorja Žige X. Gombača, ki govori o ločitvi od staršev.

»Zunaj je slabo vreme, otrok pa je sam pri babici. Zamoti ga s pravljico in pove, da je strah lahko kogarkoli in da se je z njim treba soočiti. Lažje je, če imaš koga, ki pri tem pomaga,« pripoveduje avtor.

Zgodbe so pregledali psihologi in jih dopolnili z nasveti. Pomagajo bodisi pri odhodu iz postelje ali pa pri premagovanju odsotnosti staršev, ki so vedno več v službi.

Česa se je v mladosti bal Žiga X. Gombač? Starejših gospa, ki so bile pogosto hudobne. Z leti je dobil debelejšo kožo in se nanje ne ozira več.

Za razmislek

  1. Česa te je strah?
  2. Kaj pomeni rek Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni?
  3. Katere pravljice še govorijo o strahu?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
23°C
 

Vprašanje meseca

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa