Časoris
Otroke in njihove starše dolgotrajno šolanje na daljavo spravlja v vse večje stiske. Vir: Adobe Stock
Večina osmošolcev ocenjuje, da je bila med šolanjem na daljavo uspešna. Vir: Adobe Stock

Zveza prijateljev mladine Slovenije za odprtje šol in vrtcev

Vlada je odločila, da z jutrišnjim dnem ukine nekatere varnostne ukrepe za zajezitev širjenja covida-19. Znova bo deloval potniški promet, na voljo bodo nekatere storitve, med drugim frizerski saloni, cvetličarne in avtopralnice. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji, ki imajo najboljšo epidemiološko sliko, bodo lahko odprte še trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo.

Zadnja vest

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Dr. Simona Kustec. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Šolanje na daljavo bo potekalo do konca letošnjega leta, je danes povedala šolska ministrica dr. Simona Kustec. Izobraževanje na daljavo na splošno poteka dobro in brez večjih težav, ta trenutek pa je to v danih okoliščinah najboljši možni način za zagotavljanje pravice do izobraževanja, je še ocenila ministrica. Kot je zagotovila, bo ob izboljšanju epidemiološke slike prioriteta odpiranje vrat šol, in sicer najprej za učence prve triade osnovne šole, nato pa za otroke s posebnimi potrebami.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki z veliko zaskrbljenostjo spremlja in doživlja zgodbe družin in otrok, opozarja, da mora biti odprtje vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov prednostna odločitev.

»Razumemo gospodarstvenike in njihove težave, pa vendar – če bodo vrtci in šole odprti, otroci v varnem šolskem okolju, bodo tudi starši lahko opravljali delo.«

Dolgotrajno šolanje na daljavo povečuje razslojenost, izoliranost in revščino, ki jo v tem času doživljajo najranljivejši otroci in mladostniki, opozarjajo v sporočilu za javnost, ki so ga podpisali Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, dr. Albert Mrgole, predsednik nacionalne mreže Tom telefon, in Vlasta Nussdorfer, predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice.

Ta način šolanja tudi številne družine oziroma starše, ki morajo otrokom pomagati, spravlja v velike stiske. Da veliko pomanjkanje socialnih stikov močno vpliva na socializacijo, povzroča osamljenost in druge psihične težave, opozarja statistika TOM telefona, prav tako na to opozarjajo strokovnjaki. Pojavlja se več nasilja v družini, več depresivnosti, samopoškodovanja in žal tudi samomorilnosti.

Še posebej ZPMS izraža skrb, da kljub odločitvi ustavnega sodišča ostajajo zaprte tudi ustanove, ki skrbijo za otroke s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami. Prihaja do nenadomestljive izgube praktičnih in socialnih veščin, ki so jih otroci s posebnimi potrebami ob pomoči strokovnjakov in staršev pridobivali več let, a so jih v tem času izgubili. Zaskrbljenost njihovih staršev, ki niso vešči usmerjanja in poučevanja svojih otrok, je zato toliko večja.

ZPMS poziva vlado, naj v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča te ustanove odprejo.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.