Časoris
Robot Teo zna izpolniti različne ukaze. Vir: Tehnopark Celje
Robot Teo zna izpolniti različne ukaze. Vir: Tehnopark Celje

Znanost na zabaven način

Želiš izkusiti svet skozi virtualna očala? Sesti v simulator letenja z jadralnim zmajem? Upravljati z robotkom, ki zna plesati in igrati košarko? Ali pa se uleči na konice žebljev?

Vse to in še cel kup dogodivščin je na voljo v Tehnoparku, največjem znanstveno-zabavnem parku v Sloveniji, ki so ga pred mesecem dni odprli v Celju.

Tehnopark je našel svoj dom v prostorih nekdanje veleblagovnice v samem središču mesta. Na 4000 kvadratnih metrih so postavili kar 53 različnih postaj, na katerih obiskovalci odkrivajo skrivnosti fizike, astronomskih pojavov, naravoslovja, tehnologije, človeškega telesa … Med drugim lahko izvedo, kako nastane strela in kako deluje optična prevara.

Trik z ogledalom. Foto: R. D. Š.

Obiskovalci, mali in veliki, lahko sami delajo različne poskuse in se pri tem marsikaj naučijo. Za povrhu pa se še zelo zabavajo! Osnovnošolce vabijo še na tečaje legorobotike in delavnico snemanja igranega filma.

Poleg robota, ki zna izpolniti vrsto ukazov – žal pa razume samo angleško – je v Tehnoparku po navadi največ gneče pri simulatorju letenja z jadralnim zmajem.

»To je edini takšen simulator ne samo v Sloveniji, ampak v Evropi,« se pohvali direktorica Tehnoparka Andreja Erjavec.

Ko sedeš v simulator, si najprej izbereš eno od štirih točk, s katere boš poletel. Potem si lahko ogledaš Celje na poletu denimo s Celjske koče in pristaneš na letališču v Levcu. Če pa te je strah višine, se lahko v Tehnoparku usedeš na kolo in si privoščiš virtualni izlet po Celju!

Slovarček

Virtualno poteka v računalniškem okolju ali na internetu in posnema resničnost

Simulator letenja je naprava, ki umetno ustvarja pogoje letenja. Uporabljajo jo za trening pilotov v nevarnih situacijah, ki ga zaradi varnosti ni mogoče vaditi v pravem letalu. 

Za razmislek

  1. Znaš izvesti kakšen kemijski ali fizikalni poskus?
  2. Kaj lahko roboti delajo namesto nas?
  3. Si že kdaj bil v pilotski kabini?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
9°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.