fbpx
Časoris
Kaj storiti, če je prijatelj v stiski? Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Znamo blažiti stiske otrok?

Otroci ste lahko v hudi stiski, pa odrasli ali vaši prijatelji tega sploh ne opazimo.

Sestri Katarina in Rebecca Agius Jager sta občutili stisko zaradi številnih šolskih in obšolskih dejavnosti. Videli sta, da so v stiski tudi njuni prijatelji, in se na svoj način lotili reševanja problema.

»Med odraščanjem se otroci začnemo zelo kritično sprejemati, se primerjati z drugimi in še veliko bolj dojemamo svet okoli sebe. Pogosto zapademo v situacije, iz katerih se včasih ne znamo izkopati,« menita sestri, ki sta opazili, da je duševno zdravje še vedno tabu in da se ljudje sramujejo svojih težav, namesto da bi se o njih pogovarjali.

Projekt #40sekund. Vir: Osebni arhiv
Med akcijo #40sekund je Katarina nagovorila učence tretjega in četrtega letnika, Rebecca pa učence drugega. Vir: Osebni arhiv

A otrokom bi morali pomagati predvsem odrasli, ne otroci, ki stvari vzamejo v svoje roke, ker vidijo, da drugače ne gre.

»Včasih so stiske otrok celo tako velike, da lahko pomagajo le zdravniki in psihologi. Teh pa trenutno v Sloveniji ni dovolj. Nekateri otroci na pomoč čakajo več mesecev,« opozarja Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Prav to želijo izpostaviti na okrogli mizi Duševno zdravje otrok – stanje, izzivi in nudenje pomoči, na kateri bodo tudi predstavniki ministrstva za zdravje.

Morda jim bodo ti prisluhnili. Potem ne bo treba več otrokom, kot sta Katarina in Rebecca, početi, kar bi morali odrasli.

»Otrok naj ne bo sram spregovoriti o tem, kaj občutijo, saj se to dogaja marsikomu. Marsikatera težava se lahko reši že s pogovorom. Zato je lahko na voljo tudi TOM telefon. Odrasli pa se moramo zavedati, da je duševno zdravje otrok zelo pomembno. Zanj bi morali poskrbeti politiki z ustreznimi zakoni,« še dodaja Darja Groznik.

Slovarček

Tabu je stvar, ki jo skrivamo, prikrivamo.

Za razmislek

  1. Ali veš, kje poiskati pomoč, če ti je hudo?
  2. Si že kdaj opazila, da je kdo v tvoji bližini nesrečen?
  3. Kaj si naredila?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa